Ez a légitársaság használta fel a legtöbb fenntartható kerozint 2023-ban

Forrás: turizmus.com

 2024. január 16. 14:28

Az Air France-KLM elkötelezett a légiközlekedés szén-dioxid-mentessé tétele mellett, ezt tükrözi, hogy a légitársasági csoport használta fel tavaly a legtöbb fenntartható forrásból származó kerozint (SAF), mintegy 80 ezer tonnát.

Az elmúlt évben az Air France-KLM dupla annyi fenntartható kerozint használt fel, mint 2022-ben, a 80 ezer tonna a világ SAF-termelésének mintegy 16 százalékát jelentette. A cél, hogy a társaság 2030-ra a teljes kerozinigény legalább 10 százalékát alternatív üzemanyaggal váltsa ki. Az ehhez szükséges mennyiség több mint harmadát már lekötötték, emellett együttműködési megállapodásokat és szándéknyilatkozatokat kötött szerte a világban azért, hogy globális ellátási láncolatot hozzanak létre.

A másik fő cél, hogy szintén 2030-ig az egy utaskilométerre vetített emisszió 30 százalékkal csökkenjen a 2019-es szinthez képest, ezért a társaság folyamatosan dolgozik a flotta megújításán és az üzemelés hatékonyságának növelésén.

Az elmúlt évben az Air France-KLM dupla annyi fenntartható kerozint használt fel, mint 2022-ben

Fotó: 123rf.com

Az Air France-KLM - mely idén nyáron három új európai célállomásra repül - 2011-ben teljesítette első olyan járatát, amelynek során részben fenntartható kerozint használt fel. Azóta folyamatosan fektet a technológia kiépítésébe.

A klímacélokhoz az utasok (akár egyéni, akár vállalati) is hozzájárulhatnak azzal, hogy a jegyük mellé megváltják a járat karbonkibocsátását, a befolyó összeget a légitársaság fenntartható kerozin vásárlására fordítja.

Ez az üzemanyagfajta a teljes életciklusra vetítve 75 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, jelenleg sütőolajból, mezőgazdasági, vagy faipari melléktermékekből, szerves hulladékból készül. Az Air France-KLM csak második generációs fenntartható kerozint vásárol, amellyel nem veszélyezteti az élelmiszer-ellátási láncolatot és nem pálmaolajból nyerik.

Az Air France-KLM volt a világ legnagyobb SAF-felhasználója 2023-ban

Fotó: Air France-KLM

A szakemberek már dolgoznak a fenntartható szintetikus üzemanyagon is, amely a légkörből kivont szén-dioxid, valamint hidrogén felhasználásával készül.