Átadták a nagykereki új autópálya-határátkelőt

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 04. 17:30

A Nagykereki-Bors II. autópálya-határátkelőhely a magyarországi M4-es autópályát köti össze a romániai A3-as autópálya ötkilométeres szakaszával.

Átadták az M4 autópálya Berettyóújfalu és Nagykereki közötti szakaszát, valamint a Nagykereki-Bors II. autópálya-határátkelőhelyet pénteken a magyar és a román külügyminiszter, valamint a román szállításügyi miniszter jelenlétében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az átadáson többek között arról beszélt, hogy a szomszédkapcsolatok minősége az összeköttetéseken is múlik. Míg Nyugat-Európában 2-3 kilométerenként, Közép-Európában csak 35-40 kilométerenként vannak határátkelőhelyek. Magyarországnak az az érdeke, hogy minél több átkelőhely legyen – mondta.

A magyar–román határon a mostani a 12. közúti átkelőhely, melynek megnyitása 41-ről 37 kilométerre csökkenti az átkelőhelyek közötti átlagos távolságot. Az új átkelőhelynek köszönhetően gyorsforgalmi kapcsolat jön létre Nagyvárad és Debrecen, sőt, Nagyvárad és Budapest között. A miniszter emlékeztetett: a Csanádpalota-Nagylak II. autópálya-határátkelőhely megnyitása után öt évet kellett várni a második gyorsforgalmi összeköttetésre.

Átadták a Magyarország és Románia közötti második autópálya-határátkelőt Nagykereki határában

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A határátkelőhelyhez magyar oldalon 26,5 kilométeres most átadott pályaszakasz vezet, melyen 20 új hidat, Gáborjánnál és Nagykerekinél egy-egy csomópontot, pihenőt, tengelysúly mérő állomást, közel 2,5 kilométer madárvédő falat, 540 méter zajvédő falat is építettek. A kivitelezés nettó 83 milliárd forintba került.

Román oldalon egyelőre 5,3 kilométer autópálya épült meg, amely a Nagyvárad–Szatmárnémeti országútba csatlakozik be Bihar település mellett.

A tervek szerint négy év múlva, 2024-ben megnyithatják a harmadik autópálya-határátkelőt is Csenger és Szatmárnémeti között – hangzott el az átadáson.