Boeing MAX 737: kártérítési igény a légitársaságoktól

Forrás: turizmus.com

 2019. március 16. 20:18

A repülőtípust ért szerencsétlenségek miatt földre kényszerültek a gépek, így az elmaradt bevételek miatt kompenzációt várnak a Boeingtől.

Az európai low cost légitársaság, a Norwegian Air, amelynek 18 darab 737 MAX 8-as repülője van a flottájában, az első, amely nyilvánosan közölte, hogy a kiesett repülési időért pénzt fog kérni a Boeingtől. A Norwegian vezérigazgatója, Bjorn Kjos úgy fogalmazott: elég nyilvánvaló, hogy nem fogják behozni a költségeiket azok a gépek, amelyeket most átmenetileg parkoltatni kénytelenek.

„A számlát a repülő gyártójának fogjuk elküldeni” – tette hozzá a vezérigazgató. Egyúttal elnézést kért az utasoktól, akiket érint a földre kényszerült típus, és akiknek most új megoldást és légitársaságot kell találniuk úti céljukhoz.

A Norwegian 737 MAX-ainak többsége Európán belül repül, de a légitársaság transzatlanti járatokra is használta a hatékonyabb üzemanyag-felhasználó típust, és több mint százat rendelt belőle.

Naponta dollármilliókba kerül a Boeingnek

Fotó: turizmus.com

Egy másik társaság, az indiai SpiceJet is jelezte, hogy ellentételezést kér a Boeingtől, és azt is elvárja, hogy a Boeing állja a földre kényszerült 12 gép fenntartását, javítását. A légitársaságnak egy erőteljes növekedési terve volt, amelyet éppen a Maxokra épített. Most ezt a régi gépekkel kell megoldania.

A Spice Jet 193 MAX 737-est rendelt, azt tervezte, hogy további 15-öt még hozzáad az idén. A légitársaság ügyvezetője a CNN-nek azt mondta, hogy még nem vizsgálták meg, hányat törölnek a megváltozott körülmények között, ez attól függ, hogy a repülési tilalom meddig tart. Mindenesetre a következő 20 napban két Boeing 737-est fognak bérelni.

Szakértők szerint más légitársaságok is kártérítési igénnyel fognak fellépni, ami naponta dollármilliókba kerül majd a Boeingnek. A gyártó ugyanis garanciákat vállalt az eladáskor, hogy gépei repülésre alkalmasak.