Budapesti városnézés buszos szemmel

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2016. július 22. 15:48

A pesti alsó rakparton csütörtökön kialakult közlekedési nehézségek kapcsán Jakus József, a buszos vállalkozások képviselője próbabejárást tartott a budapesti buszos városnézések klasszikus útvonalán.

Korábban azt írtuk, nem kis megoldandó probléma elé állítja a szakmát a pesti rakpart északi részének egyirányúsítása. Lássuk mindezt buszos szemmel.

A Dráva utcán könnyen végig lehet hajtani autóbusszal, az utca végén pedig könnyűszerrel ki lehet jutni a Duna-partra (persze, egy Kárpát utca - Révész utca - Népfürdő utca kerülővel - A Szerk.), ezzel valószínűleg a jövő évi vizes vb kapcsán folyó munkálatok alatt sem lesz probléma – hangzik Jakus József, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NIT Hungary Autóbusz Tanácsa elnökének 2016. július 21. délutáni helyzetjelentése. (A NIT Hungary évek óta együttműködik az utazási irodák szövetségeivel a turistabuszok közlekedési és parkolási nehézségeinek megoldása érdekében.)

 

A fő problémát ezen a környéken az jelenti, hogy a vizes vb miatt észak-déli irányba, a parlamenti felső rakparti feljáróig egyirányúsították az alsó rakpartot, és a Margit-híd alatti magasságkorlátozás miatt a magasabb buszoknak kerülniük kell (délről északra haladva, a felső rakparton a buszok nem férnek át a híd alatt - A Szerk.). A buszok számára mindkét irányba terelőutat jelöltek ki, ezek keskenyek, nehezen járhatóak és még nincsenek kitáblázva. A rakparton remélhetőleg biztosítva lesz a buszok parkolása a Jászai Mari téri kikötők kiszolgálására. Kérdés az is, az építkezés alatt és után hogyan lehet majd megközelíteni a két „hólerakó" kikötőpontot és az ezen a helyen kialakított, 19 férőhelyes buszos parkolóhelyet.

Az Olimpia park alatt kialakított, 16 férőhelyes buszparkoló tudná pótolni a kiesett parkolóhelyeket, ha a szakma visszakapná – mondja Jakus József.

A Belgrád rakparti nemzetközi kikötők rendben működnek, és a Bálnánál is megoldott a közlekedés, valamint a parkolás is.

A Várban a Lánchíd utcai becsekkoló pontra rávezető útvonalak nincsenek kitáblázva. Az új forgalmi rend elég jól működik, az egyedüli nagyobb gond, hogy a Dózsa szoborral szemben még nem alakították ki a kilenc buszt befogadó parkolót. Persze probléma az is, hogy a délutáni csúcsban 15-20 percbe is beletelik, mire a busz odaér az utasokhoz az idegenvezető jelzése után, de ezt a bejárás idején várakozó 150-160 turista láthatóan jól tűrte a buszos szakember szerint.

A gellérthegyi közlekedés ezzel szemben továbbra is nagy probléma, ezzel kapcsolatban semmi változás, a buszok nem tudnak körbemenni, parkolási lehetőség csak hét busz számára adott. A parkolóba veszélyes ki- beállni, ez ellen sürgősen tenni kell valamit, hiszen a Várba felhajtó napi átlag 180 busz a Citadellára is felmegy. Jakus József egyébként kezdeményezni fogja az illetékeseknél, hogy a Magánút tábla jelzése feloldható legyen a közforgalom számára.

Továbbra is napirenden van a Bazilika megközelítése, itt valamilyen kompromisszumos megoldást kell találni az V. kerületi önkormányzattal, de rendezni kellene például a Zsinagóga előtti megállás kérdését is.

A Hősök terénél a tűréshatáron mozog a parkoló működése. Az utasok kiszolgálását minimális költséggel jelentősen javítani lehetne. Ezenkívül a buszos vállalkozások nincsenek tisztában azzal, hogy mi vár rájuk a Liget-projekt megvalósítása alatt és után.

Végül az is élénken foglalkoztatja a buszosokat, hogy a várható KRESZ-módosítás foglalkozik-e a különjárati buszok buszsáv-használatával a kiemelt városnéző útvonalon.