Büntetés a kavicsért, dicséret a fotóért

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 06. 11:28

A görögök kezdik megelégelni, hogy széthordják tengerpartjaik köveit, valamint hazaviszik a nyaralók emlékbe a homokot mint értelmetlen szuvenírt.

Szkiathosz szigetének gyönyörű kavicsos strandja, Lalaria különösen régóta küzd ezzel a mániával, amely ráadásul értelmetlen is, hiszen a turista lakásában pár nap múlva csak lom lesz a kavicsokból.

A helyi önkormányzat egyik képviselője, Thodoris Tzoumas szerint odáig fajult a helyzet, hogy a sziget és a strand képe gyökeresen megváltozott az elmúlt 10 évben. Erről a Lonely Planet és a Vagabond is beszámolt, hivatkozva görögországi forrásra.

Szkiathosz szigetének gyönyörű strandja a helyiek szerint ma más képet mutat a kavicstolvajok miatt, mint 10 éve

Fotó: pixabay

A helyi hatóságoknak elegük lett, és úgy döntöttek, hogy több ezer forintos büntetést kap az, aki hazaviszi a strandtáskában a homokot, hogy aztán felpakolja fölös súlyként a repülőre. Olyan plakátokat is felállítottak a térségben, amelyek arra ösztönzik a turistákat, hogy inkább fotókat készítsenek, és azokat vigyék haza emlékbe a kövek helyett.

De a strandok „homok- és kavicstolvajai” nem csak Görögország számára jelentenek problémát. A világ számos részén illegális a talaj széthordása, és csempészetnek számít, ha kagylókat, homokot vagy korallokat, illetve más állati és növényi részeket visznek haza engedély nélkül.

Sok ezer dollárt kell fizetni büntetésül annak is, aki Hawaiiból vagy éppen az olaszországi Szardínia szigetéről akarja hazavinni a homokot. Erről mostanában több beszámoló is megjelent a tömegturizmusra építő országok újságjaiban, hogy elrettentsék e káros gyűjtőszenvedélytől az odalátogató turistákat.

Kapcsolódó cikkek