Ecuador szereti az életet

 2012. november 19. 21:10

Ez a jelszava a természeti kincsekben, látnivalókban gazdag országnak, Ecuadornak, amelynek Magyarországra akkreditált nagykövete, H.A. Jaime Barberis, a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai szakosztálya meghívására ismertette országa turisztikai stratégiáját.

Mint mondta, a felelősségteljes, tudatos turizmus kialakítására és fejlesztésére törekszenek: a 2008-as új alkotmányuk hivatalosan elismeri a természet „jogait”. Az örökségvédelmi miniszter feladata védeni a „Földanyát”, hogy még viszonylag épségben adhassák át azt az utódoknak.
Az ide érkező turistáknak sokféle sportlehetőséget, kalandtúrákat, búvárkodást, ejtőernyőzést, vadvízi kajakozást, hegymászást, madár-, és bálna lest kínálnak, emellett népszerű az őslakosok által üzemeltetett piacok látogatása, az orchidea turizmus, valamint a spanyol nyelvtanulás is. 90 napig nincs szüksége a beutazónak vízumra. Évente 1 millió turista keresi fel az országot, közülük csupán 2-300 a magyar. A nagykövet hangsúlyozta, feladatának érzi a magyar turisztikai és gazdasági aktivitás növelését. 
Ecuador Magyarországnál nagyobb területű állam, 14 millió lakosa van, spanyol a hivatalos nyelve és az amerikai dollár a fizetőeszköze. Annak a 17 országnak az egyike a világban, amely a megadiverzitással büszkélkedhet. 26 természetvédelmi terület található itt és nyolc működő vulkán. A főváros, Quito elsőként lett az UNESCO kulturális világörökségének része.  Egyelőre Magyarországon nem működik egyetlen ecuadori cég sem, sőt, egész Dél-Amerikában is csupán négy magyar nagykövet működik, holott itt felfelé ívelnek a gazdaságok.
A rendezvényen „Ilyennek láttam Ecuadort” címmel Kőhalmi Dezső újságíró tartott vetített képes előadást.