Ferihegyen nem kell reptéri káosztól tartani, önkiszolgáló check-in nyílik a belvárosban

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. június 01. 14:11

Bár az ukrajnai menekültek kezelése március végéig kihívást jelentett a budapesti repülőtér életében, a nyári felkészülést mégsem befolyásolta. Szabó István utasszolgáltatásokért felelős igazgató megnyugtatta az utazási irodásokat, hogy a repülőtér felkészült a dinamikusan növekvő utasszámra.

A téma aktualitását Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ)elnöke világította meg a városligeti Bagolyvár étteremben tartott rendezvény megnyitásakor. Röviden beszámolt arról, hogy a kiutaztatás és a menetjegy-értékesítés számai egyre szebben alakulnak, miután a Covid fogságából szabadulva egyre több ország könnyít a szabályain. Ugyanakkor az utazási irodák nehezített pályán mozognak, az ukrajnai háború hatásai, az infláció, a munkaerőhiány erősen sújtja a szektort – tette hozzá.

A MUISZ azért hívta meg a Budapest Airport utasszolgálati igazgatóját, hogy közvetlenül tájékoztassa az utaztatókat arról, milyen lépéseket tett a repülőtér a visszatérő forgalom megfelelő kezelése érdekében, illetve mennyire érinti a munkaerőhiány a légiforgalmi iparágat.

Az ágazat ma hatalmas munkaerőhiánnyal küzd, ami több európai reptéren okozott már káoszt az elmúlt időszakban, az elmúlt hétvégén például Dublinban több mint ezer ember késte le a járatát, vagy el sem tudott utazni, az elégtelen számú biztonsági személyzet miatt – hallhattuk Szabó Istvántól.

 

Cél a 10 perces várakozási idő

Budapesten idén a járvány előtti, 2019-es utasforgalom 75-80 százalékával számolnak. A nehézséget azonban nem az utasok összlétszáma, hanem a forgalmi csúcsok kezelése jelentheti, amikor rövid időn belül sok gép indul, illetve érkezik, tipikusan ilyen a hajnali, a dél körüli és az esti időszak. Szabó István szerint ugyanakkor Ferihegyen az elmúlt időszakban a maximum várakozási idő az utasbiztonsági ellenőrzés előtt 10 perc volt és az a céljuk, hogy ezt továbbra is tartsák, bár a nyári csúcsidőszakban előfordulhat 15-20 perces várakozás is, ami még mindig a nemzetközi sztenderdek alatt van.

Szabó István tájékoztatja az utazási irodásokat a MUISZ által szervezett reggelin a Bagolyvár Étteremben

Fotó: turizmus.com

A biztonsági területen a munkaerőhelyzet azért jobb a budapesti repülőtéren több európai repülőtérhez képest, mert ott gyakorlatilag ez a folyamat ki van szervezve, és ezek a cégek a Covid-alatti leépítéseket nem tudták megfelelő időben pótolni. Itthon ellenben a Budapest Airport csoport alkalmazásában áll az üzemeltető személyzet, akiknek nagy részét a járvány alatt feladatátcsoportosítással meg tudták tartani, tekintettel arra, hogy a biztonsági személyzet pótlása a hosszú betanulási időszak miatt jóval nehezebb.

A földi kiszolgálást (utasfelvétel, poggyászrakodás stb.) nyújtó három céggel pedig úgynevezett szolgáltatási szint megállapodásokat kötöttek, amelyben vállalták bizonyos minőségi követelmények betartását.

 

Újra lesznek fix infopontok a reptéren, belvárosi check-in pont nyílik

A Budapest Airport még 2018-ban felállított egy információs csapatot, amely jelenleg 60 fős, ők egyfajta mozgó információs pontként segítik az induló utasok irányítását. Az utazási irodások által hiányolt fix információs pontok felállítása is folyamatban van, hogy nyárra, illetve a charterszezon indulására már működjenek – az utazási szakemberek e célra a galériát javasolták a rendezvényen, amit Szabó István válasza szerint megfontol a Budapest Airport.

A budapesti repülőtér gördülékeny utaskezelést ígér a nyári szezonra

Fotó: Budapest Airport

A földi kiszolgálás gyorsítására a Budapest Airport mindkét terminálon önkiszolgáló poggyászfeladási pontokat telepített, amihez eddig már a Wizz Air, a Norwagien és az Air France-KLM csatlakozott és folynak a tárgyalások több más légitársasággal is. Elhangzott, hogy a Wizz Air-járatok poggyászának 30 százalékát már ezeken az automata pontokon kezelik.Újdonság, hogy szerdán – egyelőre próbaüzemben – egy önkiszolgáló check-in pontot nyitnak a Kálvin tér 4. alatt, célzottan a 100E reptéri járat megállójához közel, ahol nemcsak a reptéri becsekkolás intézhető el, hanem a poggyászcímke kinyomtatása is, ami kényelmes az utazónak, hiszen így elkerülheti a Liszt Ferenc-repülőtéren az utasfelvételi pultok előtti sorban állást. Egy hasonló belvárosi önkiszolgáló check-in pontot terveznek a Deák térre is. Következő lépésként a terv az, hogy jövő nyárra elérjék: az utas ott is hagyhassa ezeken a pontokon a bőröndjét, s innen a poggyász repülőtérre történő eljuttatásáról és a feladásról már a repülőtér üzemeltetője gondoskodna.

A csoportokat fogadó utaztatók számára kedvező, hogy létrehoztak egy online felületet, ahol a buszok slotot (résidőt) tudnak foglalni az érkező utasok felvételének idejére, ezt megelőzően pedig a kijelölt pufferzónában várakozhatnak.A Ryanairral utazók figyelmébe ajánlotta az igazgató, hogy a fapados társaság utasai mindkét terminálon be tudnak csekkolni. Szintén a 2B terminál leterheltségének csökkentését szolgálja, hogy a 100E buszjárattal érkező utasok számára közvetlenül a megállónál megnyitottak egy ajtót a két terminál között, így akiknek nincs feladandó poggyászuk, az A terminálon is átmehetnek a biztonsági ellenőrzésen.

Szabó István hangsúlyozta, a Budapest Airport minden szempontból – technológiai újításokkal, infrastruktúrával és humán erőforrással – is felkészült a nyári szezonra, hogy a gördülékeny utaskezelést és a minőségi szolgáltatást biztosítani tudja.

 

Gasztro bakancslista és Incentív Live

A MUISZ-reggelin a házigazda nevében a vendégeket Kenderesy Nadin, az Eventrend Group központi ügyfélkapcsolati igazgatója köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a rendezvényhelyszínként újranyitó Bagolyvár étteremnek ez az első rendezvénye, amit fogad, és a cégcsoport számára kiemelten fontos az utazási irodák partnersége. Kőrössy Zoltán, az Eventrend Group alapító tulajdonosa az irodások figyelmébe ajánlotta azt a gasztronómiai bakancslistát, amelyet a cégcsoport portfóliójából állítottak össze. A listán szerepel a New York Kávéház, a Gundel Étterem és Kávéház, a felújított Centrál Kávéház, a Városliget Cafe, a budavári Főőrség és Lovarda, a Spoon hajó, a Fakanál Étterem és a Séf Asztala. Polyák Norbert, a Gundel cégvezetője arról beszélt, hogy az ikonikus vendéglátóhely üzemeltetésének átvételekor visszatértek az alapító Gundel Károly célkitűzéseihez és így született meg a kávéház-étterem-kert hármas koncepció azzal a szándékkal, hogy „vissza szeretnénk adni a Gundelt az embereknek” – fogalmazott.

Utolsó napirendi pontként Hóka Péter, a MUISZ beutaztatásért felelős alelnöke beszámolt a MTÜ által szervezett észak-amerikai Incentive Live elnevezésű workshopról, amelyet a dél-Kaliforniai Los Cavosban tartottak. A V4-es országokból érkezett mintegy 45 hosted byer között Magyarország MICE-kínálatát négyen képviselték „versenysemlegesen”.