Havi előlegadatokat kér be a MKEH

Forrás: turizmus.com

 2015. március 26. 16:52

Az utazási irodák előlegállományának 2015 végéig tartó, monitoring jellegű témavizsgálatát kezdte meg a MKEH. A vizsgálat a jelenleg működő vagyoni biztosíték rendszer elemzéséhez szolgáltat adatokat.

Több mint száz, az idei évre nemzetközi vagyoni biztosítékot szolgáltató utazási vállalkozónak küldött értesítést február végén a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Kereskedelmi Hatóság egy mintavételes havi adatszolgáltatás útján lefolytatandó ellenőrzésről.

Az utazási irodák előlegállományának  monitoring jellegű témavizsgálatát az elmúlt időszakban egyes utazási vállalkozóknál bekövetkezett, fizetésképtelenséggel összefüggő, a vagyoni biztosíték megfelelősége tekintetében tapasztalt negatív tendenciát, tényeket figyelembe véve kezdte meg a Kereskedelmi Hatóság - tájékoztatta lapunkat Katócs Péter igazgató.

Az ellenőrzésben érintettek kiválasztása során a MKEH igyekezett reprezentatív mintát összeállítani. Az adatszolgáltatásba bevont utazási vállalkozók:nemzetközi vagyoni biztosítéka a minimumtól a milliárdos összegig terjed.

A hatósági ellenőrzés azt méri fel, hogy az adott utazási vállalkozó részére a jövőben teljesítendő utazási szolgáltatásokra már megfizetett előlegek, illetve részvételi díjak hogyan viszonyulnak az utazási vállalkozó tárgyévre szolgáltatott vagyoni biztosítéka összegéhez, az mennyiben felel meg a 213/1996. Korm. rendelet 8. § (9) bekezdésében meghatározott azon kritériumnak, hogy „a vagyoni biztosítéknak minden időszakban fedezetet kell nyújtania az utazáskor szükséghelyzetbe került utasok érdekében teendő intézkedések (pl. hazaszállítás) és a kényszerű tartózkodás költségeinek fedezésére, valamint az előleg, illetve részvételi díjak visszafizetésére".

Ennek megfelelően a kiválasztott vállalkozóknak havonta meg kell adniuk a részükre a még nem teljesült szolgáltatásokra befizetett teljes pénzállomány összegét (a hónap utolsó napjára), valamint ebből az utazási csomagokra befizetett összeget.

A bekért adatok alapján a Hatóság naprakész információkkal rendelkezhet arról, hogy adott utazási vállalkozásnál bekövetkező fizetésképtelenség esetén a vagyoni biztosíték terhére a teljes mértékű kártalanítás az utazási csomagok vonatkozásában megvalósulhat-e. A témavizsgálat a MKEH szerint nagyban hozzájárulhat a jelenleg Magyarországon alkalmazott vagyoni biztosíték rendszer működésének elemzéséhez.