Hetedére zuhant a Budapest Airport forgalma

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. március 23. 10:42

Március elején még napi 35 ezer utast fogadott a budapesti repülőtér, mostanra ez a szám 5000-re csökkent. A tranzitutasok ellátásáról gondoskodnak.

A BUD legfrissebb napi értesítője ismét hangsúlyozza, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nem zár be, ezután is fogad és indít járatokat. A Magyarországról történő kiutazás megengedett, a repülőtérről bárki – külföldi és magyar állampolgár is – elutazhat.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér továbbra is fogad és indít légi teheráruszállító járatokat, lehetőséget biztosítva a további egészségügyi szállítmányok érkezésére is.

Az elmúlt napokban a Turkish Cargo fedélzetén több raklapnyi orvosi eszköz gyártásához szükséges alapanyag érkezett Isztambulból Magyarországra, hétfő reggel Wizz Air A321neo típusú repülőgépe érkezett vissza Sanghajból, amely mintegy 11 tonnányi egészségügyi segédeszközt szállított Magyarországra.

 

Forgalmi visszaesés, utasszámcsökkenés

A koronavírus terjedésének kezdete óta több mint egymillió ülőhely kapacitás tűnt el a budapesti repülőtér menetrendjéből, és a továbbra is közlekedő alacsony számú járatok is akár 90%-kal kevesebb utast szállítanak, a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A világszerte – így hazánkban is - bevezetett kormányzati intézkedések hatására a repülőtér-üzemeltető a legtöbb utasszállító járat felfüggesztésével számol a következő napokban.

A Budapest Airport arra számít, hogy az elkövetkező hetekben vagy akár hónapokban az utasforgalom alacsony szinten marad, vagy akár a nulla felé is közelíthet, az egyre több országban életbe lépő beutazási tilalom miatt.

Látványos a forgalom márciusi visszaesése

Fotó: BUD

A korábbi évek sikeres gazdálkodásának, illetve az elmúlt napokban megtett válságkezelési intézkedéseknek köszönhetően a Budapest Airport helyzete stabil; a társaság egy több hónapig elhúzódó válságot is át tud vészelni, akár a személyforgalom átmeneti leállítása mellett is.

 

A tranzitban váró külföldiek ellátása

A Budapest Airport a Facebookon tette közzé a hétvégén, hogy mindent megtesz, hogy a tranzitban várakozó külföldi utasoknak megkönnyítse az itt töltött időt.

Ágyat, takarót, élelmet, ásványvizet, arcmaszkot biztosítanak. Ezen felül korlátlan wifit és nyomtatási lehetőséggel ellátott számítógépeket is üzembe helyeztek.

Javítottak a tranzitba kényszerült utasok körülményein

Fotó: BUD