Újra heti három járatot üzemeltet az Egyptair Budapest és Kairó között

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2022. december 06. 14:44

Néhány napja elindult Kairó és Budapest között az Egyptair heti harmadik menetrendszerinti járata, jövő tavasszal pedig visszaáll a "békeidők" menetrendje, vagyis hetente négy járattal köti össze Egyiptomot Budapesttel a légitársaság. Munkatársunk helyszíni beszámolója Kairóból és Hurghadáról.

Magas kihasználtsággal repülnek Budapestről Kairóba az Egyptair gépei. Az október-novemberi roham utáni néhány napos alacsonyabb kihasználtság csak fellélegzés volt a decemberben induló téli főszezon előtt. Gamal Ahdy, a légitársaság budapesti vezetője szerint egyre nő a magyarok utazókedve Egyiptom irányába.

Kairóból könnyen elérhetők a gízai piramisok

Fotó: Turizmus.com

Ennek ellenére a légitársaság a Budapest - Hurghada közvetlen járatát leállította, ide azonban kairói átszállással, charterjáratokkal, illetve a Wizz Air járataival közvetlenül is el lehet jutni Budapestről.

A Budapest-Kairó útvonal előnye, hogy viszonylag rövid, alig több mint három órás. Az Egyptair többnyire Airbus 220-assal repüli az útvonalat, és ez szinte állandóan tele van. A járatok töltése az elmúlt hónapokban rendre 90 százalék felett volt, így a társaság a járatsűrítés mellett nagyobb befogadóképességű gépeket állít majd be - ez várhatóan az Airbus A 330-as típus lesz.

Az érkezés a kairói hármas terminálban zökkenőmentes. Vízumot a terminálon belüli bankfiókban lehet venni 25 dollárért.

Kairói utcakép

Fotó: Turizmus.com

Kairóból viszonylag sűrűn indulnak gépek az ország belseje és a tengerparti üdülőhelyek felé, az ezekre szóló jegyet célszerű a budapesti járattal együtt még itthon megvenni, mert így sokkal olcsóbb.

Érdemes megjegyezni, hogy Egyiptomban jelenleg semmilyen járványellenes intézkedés nincs érvényben - sem oltás, sem maszk viselet nem kötelező, és még negatív COVID teszt sem előfeltétele a beutazásnak!

A belföldi légi járatok mellett más egyiptomi úti célok eléréséhez elfogadható alternatívát jelentenek a távolsági autóbuszok. A GoBus kifejezetten olcsó és jó színvonalú autóbuszaival még a Kairótól távoli célpontok is elérhetők. Jegyet venni és helyet foglalni az interneten lehet - angol nyelven is. Hurghada például busszal ötórányira fekszik a fővárostól, a menettérti jegy pedig alig 10 dollárnyi egyiptomi fontba kerül. Ennyiért nem csak menetjegyet, de "fedélzeti ellátást" (szendvics, üdítő, kávé) is kap az utas.

A korábbi terrorista merényletek miatt a biztonsági intézkedéseket alaposan megerősítették, a szállodákban, repülőtereken és a távolsági buszokon is rendszeres az ellenőrzés. A Hurghadába vezető országúton öt helyen találkoztam ellenőrző ponttal, ahol minden buszt megállítanak, és átvizsgálják az utasteret.

Bár a helyi fizetőeszköz, az egyiptomi font alig egy év alatt több mint 20 százalékkal értékelődött le a dollárhoz képest, ezt ellensúlyozták az áremelkedések. Az egyiptomi árak kedvezőek a magyar turistáknak: a vendéglői árlista 20-40 százalékkal alacsonyabb a magyarországinál, a búvárkodás, vitorlázás, para-sailing és más vizes sportok pedig a dalmát vagy olasz árak feléért- harmadáért vehetők igénybe.