Új útikönyv Igló és a Szlovák Paradicsom megismeréséhez

Forrás: turizmus.com

 2015. május 21. 16:52

A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal és a Szlovák Intézet csütörtökön sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutatót tartott, amelyen a Szlovák Paradicsom – északi szomszédunk talán legszebb régiója - és annak központja, Igló mutatkozott be.

A rendezvényt Rastislav Kácer, Szlovákia magyarországi nagykövete nyitotta meg, majd Ján Volny, Igló polgármestere mutatta be városát.

Nagy Árpád, a könyv szerzője ezután Pusztay Sándorral, a Kornétás Kiadó igazgatójával együtt „pezsgős könyvszentelőt" tartott, ez egy szlovák szokás, ilyenkor pezsgővel öntözik meg a nyomdából frissen kikerült kiadványt..

A szóban forgó terület - Slovensky raj - a Magas-Tátrától délre, az Alacsony-Tátra lezárásaként Szlovákia keleti részén helyezkedik el, és a magyar turisták körében is kedvelt. Népszerűségében szerepet játszik, hogy hazánkból könnyen, rövid idő alatt elérhető.

Az utóbbi években jelentős turisztikai fejlesztések történtek a környéken. Nagy Árpád könyve ezt a szépséges vidéket mutatja be, amelynek jelentős részét 1988-ban nemzeti parkká nyilvánították.A terület 90 százalékát fenyőerdő borítja, a növény- és állatvilág csaknem 200 fajtája található meg az erdőkben.

A régió közigazgatási, gazdasági és turisztikai központja Igló, azaz szlovákul Spisská Nová Ves. A történelmi emlékekben gazdag város egyben a könyvben szereplő túrák ideális kiindulópontja, amint arról részletesen a település turisztikai irodájának vezetője szólt.

A műemlékek elsősorban a hosszan elnyúló városháza téren láthatók. Ezek sorában kiemelkedik a kívánságok helye, a Városháza, a Tartományi ház, a Vigadó, valamint a több évszázados múltra visszatekintő római katolikus, az evangélikus és a görög katolikus templomok.

A kiadó igazgatója azt is elmondta, hogy a hasznos adatokban, képanyagban gazdag kalauz sokat segít azoknak, akik ezt az üdítő levegőjű, fenyvesekkel, hegyi patakokkal, izgalmas szurdokokkal, „falépcsős" túrahelyekkel tarkított vidéket akarják felkeresni.

Ezután Sonja Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi igazgatója ismertette az idei tematikus szlovák túrákat, amelyek között újdonság a sörtúra. Nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat a világhírű amerikai kortárs képzőművész, Andy Warhol emlékét ápoló érdekes kirándulás.