Az oltottak májustól csoporttal, júliustól egyénileg is utazhatnak Izraelbe

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. április 24. 13:51

A héten tartották a kelet-mediterrán régió legnagyobb turisztikai vásáraként számon tartott IMTM részeként az Israel Where Else? webinárt. A résztvevők megismerhették a jelenleg hatályos intézkedéseket, a nyitás következő lépéseit és az ország turizmusába is betekinthettek.

Az IMTM-et idén két részre bontva, március és június között először virtuálisan, majd június 15–16. között személyes részvétellel is megszervezik Tel-Avivban, így maximálva a szakmai kapcsolatépítések lehetőségét és a nemzetközi megjelenések hatékonyságát.

A vásár keretein belül tartották meg csütörtökön az Israel Where Else? konferenciát is, az izraeli turisztikai minisztérium szervezésében. Itt először egy webinaron lehetett részt venni, ahol bevezetésként Orit Farkash-Hacohen idegenforgalmi miniszter osztotta meg a legfrissebb információkat Izrael nyitási stratégiájáról.

Mivel az oltási program Izraelben halad a legjobban világszerte, a járványügyi szakértők szerint a magas fokú átoltottsággal kialakult egyfajta közösségi immunitás, így az országban újabb járványügyi korlátozások feloldása következhet.

izrael_123rf

A tervek szerint júliustól minden beoltott, egyéni turista is beléphet majd az országba

Fotó: 123rf.com

Az ország lakosságának már több mint a felét beoltották, így a nyitás fő kihívása az, hogy a turisták érkezésével ne kezdjen újra növekedni a koronavírus-fertőzöttek száma. Jelenleg Izraelben az oltott lakosság számára már egy hónapja elérhetőek a szolgáltatások, a vendéglátó és szállodaipar is megnyitott.

Ahogy azt a miniszter is hangsúlyozta, Izrael szeretné a sikeres oltási programját a turizmus és a gazdaság fellendítésére használni, kihasználni az előnyét más országokkal szemben. Így az a döntés született, hogy a beoltott külföldiek csoportos turizmus céljából május 23-tól utazhatnak Izraelbe,amint arról korábban már beszámoltunk. A nyitás ezen szakasza, egyfajta tesztüzemként egészen júliusig eltarthat, ezalatt csak kisebb, szervezett keretek között érkező turistacsoportok léphetnek be az országba – fontos hangsúlyozni, hogy ez csak az oltott turistákra vonatkozik, és bizonyos feltételekkel. A pontos iránymutatásokat hamarosan közzéteszi a minisztérium. A tervek szerint a nyitás következő szakaszában, júliustól minden beoltott, egyéni turista is beléphet az országba. Az oltási igazoláson kívül a beutazóknak a repülőgépre való beszállás előtt egy negatív PCR-tesztet is be kell mutatniuk, továbbá érkezéskor egy szerológiai vizsgálaton kell átesniük a repülőtéren. A repülőteret tartja ugyanis az izraeli kormány a koronavírus és az új mutációk “kapujának", itt szeretnék kiszűrni az esetleges pozitív beutazókat.

Közben Izrael a Görögországgal és Ciprussal kötött megegyezés után folytatja a megbeszéléseket a különböző országokkal a vakcinaútlevelek kölcsönös elfogadásáról szóló megállapodások megkötéséről, hogy a szerológiai vizsgálatot végül felszámolhassák.

A koronavírus-járvány Izrael turizmus is súlyosan érintette. A 2019-es rekordszámú, összesen 4,55 millió turista után a tavalyi évben csak 832 ezren látogattak el az országba – döntően még a járvány kitörése előtt. A 2020-as évben így közel 5,3 milliárd dolláros bevételkiesést kellett elkönyvelnie Izraelnek, a turisztikai minisztérium jelentése szerint.

A webinar további részében az izraeli turizmus új marketingszemléletéről osztottak meg információkat, majd az izraeli túraszervezők mutatták be ajánlataikat.

Ronni Gamzu, az Ichilov kórház vezérigazgatója a koronavírus-járvány izraeli hatásairól, az elmúlt egy év tapasztalatairól, a járványügyi intézkedésekről és az oltási programról mesélt. Ezután a résztvevők megtekinthették Izrael legszebb tájait és a legújabb fejlesztéseket is.

A webinart egy rapid üzleti találkozó követte: a regisztrációs űrlapon előre kiválasztott kategóriák szerint összepárosított potenciális partnerek öt-öt percben folytathattak megbeszéléseket.