Jót tett a turizmusnak a Balaton Sound

Forrás: turizmus.com

 2023. július 03. 18:00

A nemzetközi szinten is jegyzett rendezvényeknek a vendégforgalom mellett hatalmas kampányereje is van – mutatott rá a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Fekete Tamás arra számít, hogy a kulturális és művészeti események a következő hetekben is több ezer látogatót vonzanak majd a tóhoz.

"Az elmúlt évek alapján elmondható, hogy nagyságrendileg 120 ezer ember látogatott el a Balaton Sound programjaira a négy nap során minden évben. „Az esemény évről évre élénkíti a helyi gazdaságot is, hiszem a szolgáltatók, a vendéglátással, szálláskiadással, taxizással foglalkozó vállalkozók ilyenkor jelentős plusz bevételhez jutnak – mondja Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. – Egy ilyen, nemzetközi szinten is jegyzett rendezvénynek ráadásul hatalmas kampányereje van, mert felhívja a figyelmet a Balaton régióra, mint turisztikai desztinációra. Rengeteg olyan fiatal érkezik hozzánk, akik, ha nem lenne a fesztivál, nem feltétlenül Magyarországot választanák a kikapcsolódás céljául.

Fekete Tamás szerint a komolyabb jellegű rendezvények, mint például a több száz balett-táncos és rajongóikat vonzó Hungarian Ballet Grand Prix is jót tett a régió forgalmának, amelyre csaknem 20 országból érkeztek vendégek. A Balatoni Turizmus Szövetség arra számít, hogy a művészeti események a következő hetekben is több ezer látogatót vonzanak majd. A hét balatoni településen működő Kultkikötő például több mint 200  programmal készül a nyári szezonra a Balaton leghosszabb szabadtéri színházi fesztiválja keretében.

Fekete Tamás, a Balatoni Turisztikai Szövetség alelnöke

Fotó: BTSZ

Ugyanakkor a képzőművészetek rajongói is megtalálhatják maguknak azokat a kiállításokat, amelyekért érdemes lehet a Balatonra utazni a következő hetekben. Jó példa erre a "Balaton festőjének", Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított kiállítás, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként megújult Laczkó Dezső Múzeumban látható. Sok turistát vonzhat majd Toroczkai Csaba fotós kiállítása is, aki Balaton-Bakony térségében „csavarog” három éve és az olykor japán metszeteket idéző fotóiból  nyílt kiállítás Veszprémben – sorolta a látnivalókat Fekete Tamás.

A szövetség szerint nemcsak a kulturális események, de a kulináris kínálat is segít a régió turisztikai élénkítésében. Jó példa erre a májusban tartott Balaton Fagyija választás, amelynek komoly élénkítő hatása van a cukrászdák és fagylaltozók forgalmára. A versenyen indult fagylaltozókat egyre többen keresik fel és akár órákat is képesek kerékpározni azért, hogy egyenek egy jó fagyit – fogalmazott az alelnök.