Kambodzsa adott otthont az ASEAN éves turisztikai seregszemléjének

Forrás: turizmus.com

 2022. február 10. 14:00

Január 22-én ért véget a pandémia utáni első, élőben megtartott ázsiai idegenforgalmi rendezvény, a 40. ASEAN Tourism Forum (ATF) és TRAVEX idegenforgalmi vásár a kambodzsai Sihanoukville-ben.

Az ünnepélyes megnyitón Hun Sen, a kambodzsai királyság miniszterelnöke személyesen vett részt.

A 10 ASEAN-tagország (Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Myanmar, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnám) turisztikai miniszterei hangsúlyozták, hogy a folyamatos együttműködést és a közös megjelenést kívánják erősíteni az idegenforgalom piacán.

Az ASEAN tagállamok turisztikai miniszterei az ATF színpadán

Fotó: ATF

Az eseményen az Orosz Föderáció és India idegenforgalmi miniszterei is jelen voltak, és tárgyalásokat folytattak az ASEAN-tagállamok minisztereivel - tájékoztatott Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi képviselője.

Az ASEAN-tagországok a pandémiát megelőző 2019-es évben 30 millió embernek adtak közvetlen munkalehetőséget, és az idegenforgalomból származó bevétel a GDP 10%-át tette ki. 2020-ban az ASEAN-országokba 25,96 millióan látogattak, ami 80.5%-os visszaesést jelent, míg a bevételek 75,8%-kal csökkentek az előző évihez viszonyítva.

Thong Kohn, Kambodzsa idegenforgalmi minisztere hangsúlyozta, hogy reményeik szerint az ATF 2022 is hozzájárul az ország turizmusának újraélesztéséhez. Az idegenforgalom és az abból származó jövedelem egyre fontosabb szerepet tölt be a Kambodzsai Királyságban. Számos  beruházás valósult meg az utóbbi években: új szállodák nyíltak, repülőtereket építettek és korszerűsítettek, gyorsforgalmi utakat létesítettek a fontos desztinációk között.

2023 januárjában az indonéziai Yogyakartában rendezik meg a következő ATF-et.