ASEAN Tourism Forum Kambodzsában

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 17. 10:31

2022. január 16. és 22. között a kambodzsai Sihanoukville-ben rendezik meg az ázsiai turizmus egyik legjelentősebb szakmai találkozóját, az ASEAN Tourism Forumot.

A pandemia okozta korlátozások miatt elmaradt a 2020 januári ASEAN Tourism Forum a kambodzsai Phnom Pehn-ben. A Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériuma most bejelentette, hogy a rangos eseményt 2022. január 16. és 22. között tartják meg a dél-kambodzsai tengerparton, Sihanoukvilleben. A hatóságok közlése szerint a lakosság teljes beoltottsága 2021 év végére befejeződik, így biztonságossá válik a részvétel a Forumon.

 

Az esemény mottója változatlanul: „ ASEAN COMMUNITY OF PEACE AND SHARED FUTURE", mely azt kívánja érzékeltetni, hogy a régió országai egy desztinációként jelennek meg az idegenforgalmi palettán függetlenül a politikai és etnikai különbözőségektől, tájékoztatott Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Királyság Idegenforgalmi Minisztériumának magyarországi képviselője.

Az ATF résztvevői az ASEAN-országok idegenforgalomért felelős miniszterei, nemzeti idegenforgalmi hivatalainak vezetői, az idegenforgalmi szövetségek elnökei, valamint az ASEAN-országok légitársaságainak vezető képviselői lesznek.

A találkozó keretében kerül sor január 19-20. között a délkelet-ázsiai országok legnagyobb idegenforgalmi üzleti találkozójára, az évente megrendezett TRAVEX-re, amire 25 országból 2000 résztvevőt várnak.

A több mint 50 éves ATF-en jövőre 10 ország (Brunei, Szingapúr,  Laosz, Kambodzsa, Indonézia, Mianmar,  Malajzia, Fülöp-szigetek, Vietnám és Thaiföld) mutatja be országa idegenforgalmi kínálatát.

"Közös marketing stratégia, szoros kooperáció és érdekegyeztetés a fő célkitűzése az ASEAN országok idegenforgalmi politikájának",  hangsúlyozta Sárdi Rudolf, aki 2015 óta látja el az Idegenforgalmi Minisztérium képviseletét Magyarországon és több kelet-európai országban. Kiemelt jelentőségű a 2010 óta érvényben lévő vízum mentes utazási lehetőség az ASEAN országok között, amely minden évben rekord forgalmat generál. Az egymás közötti repülési jogok teljes liberalizálása - felülírva az unilaterális, bilaterális és multilaterális egyezményeket - szintén élénkítően hat a turizmusra.

Thong Khon, a Királyság Idegenforgalmi Minisztere hangsúlyozza, hogy Preah Sihanouk Provincia az ország egyik legdinamikusabban fejlődő régiója és a „Világ Legszebb Tengerpartja" kitüntetés tulajdonosa. Nagy megtiszteltetés, hogy ezt a csodálatos helyszínt megmutathatják az idegenforgalmi szakma prominens képviselőinek.

A külföldieket legkedvesebben fogadó országok listáján Kambodzsa a 4. helyet foglalja el, így az országot népszerűsítő szlogen a „Kingdom of Wonder" kiegészült a „Land of Smiles"azaz a mosoly országa mottóval.

Idegenforgalmi szervezetek és a nemzetközi média szerint Kambodzsa egy rendkívül vonzó idegenforgalmi célpont és a világ egyik legbarátságosabb országa. Az amerikai Tripadvisor egy háromnapos Siem Reap-i luxus túrát a 2021-es év „Best of the Best" kitüntetésben részesítette.  A csomag magában foglalta Angkor Archaeological Park, Kulen National Park , a Tonle Sap tavi úszó falu és a Benteay Srei templom megtekintését.

A koronavírus epidémia következtében 2020 elejétől az idegenforgalom drámaian csökkent Kambodzsában. A legutóbbi statisztikák szerint 2021 első felében 102.560 turista látogatott az országba, ami 91.3%-os csökkenésnek felel meg az előző évhez képest.