Kemény repülésstratégiát fogadott el az EP

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2019. január 10. 11:57

A vezető EU tagországok kormányainak kérésére, a Strassbourgban ülésező Európai Parlament határozatokat hozott az európai légitársaságok érdekvédelmére, különös tekintettel az EU-n kívüli szállítók saját állami támogatásukat élvező versenyromboló akciói ellen.

A határozat hangsúlyozza azt az alapvető jogot, hogy az EU-ban a fuvarozók egyenlő jogokat élveznek, és ezek az előírások vonatkoznak az unión kívüliekre is, amennyiben az EU-n belül repülnek, nekik is el kell tehát fogadniuk az európai szabályokat. A „fair business policy” értelmében, mint azt a holland Wim van de Camp kiemelte, az Európai Bizottság, légi szállítási szekciója még 2015-ben meghatározta az alapelveket, de az elmúlt évek eseményei bebizonyították, hogy büntető szankciók nélkül, ezek betartatása sikertelen. Név szerint kiemelte a törökországi és az Öböl menti térség fuvarozóit, akik alacsony tarifáikat csakis egy jelentős állami támogatással tudják a piacon meghirdetni és alkalmazni, ezzel erőteljesen torzítva a szabad versenyt.

A határozat hangsúlyozza, hogy az EU-ban a fuvarozók egyenlő jogokat élveznek, és ezek az előírások vonatkoznak az unión kívüliekre is, amennyiben az EU-n belül repülnek

Fotó: pixabay

Az állami segítség az említetteknél nem korlátozódik csak a viteldíjakra és az áru-, postaszállítási tarifákra, hanem a jelzett cégek teljes beruházását, a repülőgép-vásárlástól, a képzett személyzetek elcsábításán keresztül a repülőterek építési és bővítési munkáira is kiterjed. Az európai légi szállítási iparág működésének az alapja a saját erőből megvalósuló piaci szabad verseny, melybe a „külső támogatások” nem férnek bele. Az Európai Bizottság egy nevesített (Emirates, Etihad és Qatar Airways) határozatot fogadott el, melyben javaslatot tett az említett cégek „non EU konform” üzleti praktikái miatti megbüntetésére.

Ezen kívül van de Camp külön foglalkozott a BREXIT-tel, mely számos környezetvédelmi, légi forgalmi és repülés biztonsági kérdést vet fel. Ezek megoldására már most meg kell kezdeni a vonatkozó kétoldalú tárgyalásokat. Első lépésként vállalta, hogy a holland hatóságok kezdeményeznek az ügyekben.