Kerékpáros örökségtúra a középkori templomok útján

Forrás: turizmus.com

 2017. május 09. 12:33

A reformáció 500. évfordulója jegyében Reformáció örökségtúrát szerveznek pünkösdkor (június 3–5.) a Középkori templomok útján. A három nap alatt több mint 150 kilométert kerekezhetnek a csatlakozók a Felső-Tisza-vidéken.

A Felső-Tisza-vidék középkori templomokban a Kárpát-medence egyik leggazdagabb régiója. De nemcsak a templomok magas száma, hanem azok művészi színvonala is rendkívül jelentős. Ami igazán különlegessé teszi ezeket a gyönyörűen díszített templomokat, hogy a középkor és a reformáció korának öröksége egyszerre látható bennük.

Kisszekeres középkori temploma

Fotó: SZSZBMFÜ

A református templomok ékességei a gazdagon faragott szószékek. Külön említést érdemelnek a festett, kazettás mennyezetek. Általában jellemző volt, hogy a törökök kiűzése után a templomok újjáépítésekor a beomlott boltozatokat nem építették vissza, helyettük egyszerűbb famennyezeteket készítettek, amelyeket viszont festéssel díszítettek. Elsősorban a református templomokat jellemzik ezek az igen látványos, sokszor tanítói céllal készített, festett mennyezetek, amelyek közül ebben a régióban kiemelkedik a csengeri, a gyügyei, a sonkádi, a gacsályi, a csengersimai, tákosi református templomok kazettás mennyezete.

A templomok a közép és kora újkorban nem csak belül, hanem kívül is festettek voltak. Ennek legszebb példáit Márokpapin, Csarodán, Vámosatyán és Sonkádon láthatjuk.

A Felső-Tisza-vidék legszebb templomait fűzi fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. és a Europe Direct Tájékoztatási Központ által június 3–5. között szervezett önköltséges túra, amelynek teljes hossza 152 km.

Jelentkezés: 2017. május 15-ig a dzs@szszbmfu.hu e-mail címen, vagy a 30/466-5274-es telefonszámon. További információ: www.templomut.hu.

Örökségtúra a Felső-Tiszán

Fotó: Kákos Bálint