Koronavírus: sorra törlik a légitársaságok kínai járataikat

Forrás: turizmus.com

 2020. január 29. 09:50

A légitársaságok egymás után törlik vagy ritkítják kínai járataikat. Eközben zajlik a külföldi állampolgárok kimenenkítése Vuhanból, a fertőzött területről érkezők karanténba kerülnek.

A British Airways azonnali hatállyal felfüggesztette Heathrow-ról Sanghajba és Kínába tartó napi járatát, miután a londoni külügyminisztérium eltanácsolta a kínai utazásoktól a brit állampolgárokat a koronavírus okozta járvány miatt – írja a bbc.com.

„Elnézést kérünk utasainktól a kényelmetlenség miatt, de számunkra az ő és legénységünk biztonsága a legfontosabb” – áll a légitársaság közleményében.

Több másik légitársaság, köztük a United Airlines, az Air Canada és a Cathay Pacific Airways is törölte kínai járatait. A United Airlines 24, február 1. és 8. között az USA-ból Pekingbe, Hongkongba és Sanghajba tartó járatát volt kénytelen törölni a kereslet megcsappanása miatt. A Cathay Pacific január 30-i hatállyal állítja le járatait, míg az Air Canada ritkítja őket. Az indonéz Lion Air több tucat olyan járatát függeszti fel február 2-ától, amelyek 15 kínai városokba repülnek.

Az orosz Ural Airlines sem közlekedteti azokat a gépeit, amelyek kínai turistákat szállítottak népszerű európai célpontokra, többek között Párizsba és Rómába.

A British Airways nem indít járatokat Londbonból Sanghajba és Hongkongba

Fotó: 123rf.com

Több légitársaság egyéb intézkedésekkel próbálja megállítani a vírus terjedését. A tajvani China Airlines arra bátorítja az utasait, hogy használják saját üdítős palackjaikat, a Singapore Airlines pedig az elsők között engedte meg legénységének, hogy maszkot viseljen a kínai járatokon.

A koronavírus már több mint száz ember halálát okozta, és nemcsak Kínán söpört végig, hanem 16 másik országon is. Január 29-án a halálos áldozatok száma csak Kínában 132 volt. Megbetegedést jelentettek Franciaországból, Németországból (négyet), és az Egyesült Arab Emirátusokban is regisztráltak egy fertőzött családot, akik Vuhanból tértek vissza. Magyar betegről egyelőre nem tudunk.

Szakértők szerint a járvány tíz nap múlva fog tetőzni.

Az influenzaszerű megbetegedés ellen egyelőre nincs speciális kúra, bár sokan maguktól is megggyógyulnak. Főleg az idősebbek vannak veszélyben és azok, akik egyéb krónikus betegséggel is küzdenek.

 

Folyamatos a külföldiek evakuálása

Eközben a hatóságok is megteszik, amit tudnak. Külföldiek százait menekítették ki eddig a járvány gócpontjából, Vuhanból. A feltételezések szerint háromszáz brit tartózkodik a városban illetve a környékén, ezért hasonló intézkedést tervez a brit kormány is.

Az ausztrál hatóság két hétre az országtól 3600 kilométerre lévő Karácsony-szigeti karanténba küldte Kínából hazatérő hatszáz állampolgárát. Új-Zéland 53, Kínában rekedt állampolgárát az ausztrálokkal együtt kezelik.

Mintegy kétszáz japán állampolgár már megérkezett a tokiói Haneda repülőtérre, a japán média szerint közülük sokan lázasak és köhögnek. Mindegyiküket kórházba vitték. Még 650 japán szeretne hazajutni.

Szerdán 240 amerikai hagyta el Vuhant – beleértve az amerikai konzulátus dolgozóit is –, akik két hetet töltenek karanténban egy reptéri hangárban.

Az EU több államának lakosait is hazaszállítják, az első géppel 250 francia távozott. Még ezen a héten elhagyja Kínát hétszáz dél-koreai állampolgár is. Időközben Hongkong is bejelentette, hogy mérsékeli a kínai határforgalmat.

Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka azt javasolja, hogy a kormány vezessen be fokozott ellenőrzést a Liszt Ferenc Repülőtéren, különösen a Kínából érkező közvetlen járatok esetében, illetve fontolja meg, hogy a budapesti légikikötő egy ideig ne fogadjon járatokat az országból. Azt is indokoltnak tartaná, ha a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt térségek közé emelné be Kína teljes területét.