Magyarországot is érinti a kínai turistacsoportok törlése

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. január 27. 20:05

A Magyarországra érkező kínai turistacsoportok 20-40 százalékát törölték a koronavírus miatt – tudtuk meg ázsiai turistákat beutaztató irodáktól. Hosszabb távon nem lehet még tudni, milyen hatása lesz a járványnak a turizmusra.

Lázár Judit, a távol-keleti beutaztatással foglalkozó EETS ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a kínai holdújév idején hagyományosan kiemelkedő a magyarországi kínai beutazóforgalom, ugyanakkor csak azokat a turistacsoportokat érinti a koronavírus miatt elrendelt korlátozás, amelyek vasárnapig nem indultak útnak Kínából.

Az EETS csoportjainak 80 százaléka már Magyarországon, illetve a régióban tartózkodik.

A korlátozás nem érinti a tajvani és hongkongi csoportokat, sem az egyéni utazókat, kivéve a Vuhanban indulni szándékozókat, hiszen a várost hermetikusan lezárták.

Lázár Judit szerint a koronavírus rövid távon nem érinti komolyan a magyarországi beutazóturizmust, mivel a február és március hagyományosan gyengének számít a forgalom szempontjából. Bízik benne, hogy április-májusra helyreállhat a normális üzletmenet.

Lázár Judit emlékeztetett, hogy a kínai hatóságok sokat tanultak néhány évvel ezelőtt a SARS-vírus okozta járványból. A mostani válsághelyzetben gyorsan reagáltak, bevezették a karantént, és folyamatosan tájékoztatják is a közvéleményt.

Hosszabb távon nem lehet még tudni, milyen hatása lesz a járványnak a turizmusra

Fotó: 123rtf.com

Hóka Péter, Európa egyik legnagyobb kínai beutaztatója, a Miki Travel magyarországi cégének ügyvezetője ugyanakkor arról számolt be, hogy a kínai újévre befoglalt európai csoportoknak csak a 60 százaléka érkezett meg mostanáig, és február 8-ig minden további csoportot töröltek a kínai előírásokkal összhangban. Elmondása szerint már márciusi csoportot is töröltek a kinti partner kérésére.

Hóka Péter rámutatott: Kínában még mindig meghatározó, akár 70 százalékos a külföldi csoportos turistautak részaránya, ezért ezek korlátozása révén gátolható a járvány terjedése.

A járvány nem a legrosszabbkor jött, mivel a következő két hónap mindig a legalacsonyabb forgalmú a Magyarországra történő kínai beutazásban. Aki most kénytelen elhalasztani az útját, az később még jöhet – tette hozzá.

„Ugyanakkor van egy nagyobb félelmem: a járvány hatására egész Dél-Ázsiából és Japánból is visszaeshet a forgalom, mivel a kínai turisták tömeges elmaradása rányomja majd a bélyegét ezen országok gazdasági teljesítményére.

A hongkongi gazdaság például a sztrájkok miatt már egy ideje mélyponton van, de a kínaiak legalább eddig még utaztak oda. Most már ők sem. A japán gazdaság is megszenvedi majd a kínai turisták elmaradását" – fogalmazott Hóka Péter.

Tavaly január–november között egyébként 262 ezer kínai turista érkezett Magyarországra, és 429 ezer vendégéjszakát töltött el nálunk, mindkét 11 havi adat magasabb, mint a 2018-as teljes éves forgalom.