Különgéppel néha olcsóbb

Szerző: Szebeni Zsolt

 2014. május 18. 21:50

A private jet bérlést legtöbbször nem luxus igény diktálja, hanem a takarékosság. Leginkább a drága idővel való takarékosság.

Tom Englehard, a Magyarországon 10 éve képviseletet működtető Air Partner cég private jet divíziójának európai értékesítési igazgatója szerint magánrepülőt a legritkább esetben bérelnek olyanok, akiknek a pénz nem számít.

Az Air Partner  magyarországi képviseletét ellátó Tensi Aviation május 16-i partner partiján többek között megtudhattuk, hogy a lehető legritkább esetben bérel magánrepülőt olyan személy, akinek korlátlan anyagi lehetőségei vannak. S nem csak azért, mert ezek az emberek előbb, vagy utóbb vásárolnak maguknak egy gépet, hanem azért is, mert a private jet igénybevételének motivációja a leggyakoribb esetben az idővel való takarékoskodás.

Az Egyesült Államokban a bérlők – leggyakrabban óriáscégek vezérkarához tartozó emberek – egyszerűen kiszámolják, hogy mennyivel olcsóbb, ha hárman-négyen magángépre szállnak, s a saját időbeosztásukhoz igazítják a gép indulását, mint, ha kiemelkedő órabérükkel egy repülőtéren várják, hogy felszálljon végre velük az egyébként sem olcsó, első osztályú helyeket kínáló kereskedelmi légitársaság. Európában szintén fontos az idő-tényező, de, itt már nagyon sokszor játszik szerepet az is, ha olyan desztinációba igyekeznek, ahová nem jutnának el közvetlen járattal. A legvégén persze itt is az idő játssza a főszerepet, hiszen átszállással együtt, nem ritkán extra éjszakázásra kényszerítve már valóban drágább lehet néhány felsővezető utazása, mint ha különgéppel repülnének.

Az Air Partner privat jet szolgáltatása meglepően gazdaságos tud lenni olyan esetekben, amikor Budapestről igyekszik valaki eljutni egy olyan desztinációba, ahonnan, vagy amelyiknek a közeléből a magyar fővárosba repült valaki egy kisgéppel, ami, máskülönben üresen lenne kénytelen visszarepülni. Mint egy drop off díjjal lerakott bérautó. Csak, repülőgép esetében ez mégsem az átlagos turisták utazásának módja, bár, az Air Partner szerint, indulás előtt érdemes érdeklődni, nem áll-e Ferihegyen egy utasra váró kisgép...