Luther-lázban ég Németország

Szerző: Révész Róbert

Forrás: turizmus.com

 2017. március 06. 17:29

Idén az 500 éves reformációt ünnepli Németország, rengeteg programmal és attrakcióval. De ezer és egy okot fel lehetne sorakoztatni, miért érdemes még felkeresni az országot akár hosszabb időre is. Ezekből adott ízelítőt az MSE Tours rendezvénye a Rózsavölgyi Szalonban.

Németország hihetetlen gazdagságát az egyik legautentikusabb személy, Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) mutatta be, felvillantva azt a sokszínűséget, amely az országot jellemzi - már csak történelmének alakulásából kifolyólag is.

Sokszínűség német módra

Ki hinné például, hogy Németországban 300 kenyérfajta, 1500 kolbászfajta, 1400 sörfőzde, 102 071 szőlőtermő terület, 2000 hagyományőrző egyesület létezik, és 10 000 fesztivált és vásárt tartanak számon. Ebből az is leszűrhető, hogy a gasztronómia a német kultúrában is kiemelt szerephez jut, nem véletlen, hogy a következő témaévet ennek szentelik.

Czeiszing Miklós, a DZT hazai képviseletének vezetője beszélt Németország sokszínűségéről


Hasonlóan fontos szerep jut az aktív időtöltésnek, melyhez szintén minden adottság megvan. Hatalmas erdős területek, 200, összesen 70 ezer kilométer hosszú kerékpárút, középhegységek, tavak és folyók, szigetek, tenger.

Rajna-völgy

Fotó: DZT

Ugyanakkor a 2017-es év – ahogyan arra már az elmúlt öt évben folyamatosan felhívták a Németország iránt érdeklődők figyelmét – Luther és a reformáció jegyében zajlik. Az egész éves ünneplésre infrastrukturális fejlesztésekkel, időszaki kiállításokkal készültek, és 8 Luther útvonal is elérhető, amelyek Luther életének főbb állomásain kalauzolnak végig más-más szemszögből.

Luther szülőháza

Fotó: DZT

Az MSE Tours-szal Németországba is

A prezentációt szervező MSE Tours nemcsak arról ismert a szakmában, hogy mindig előáll valami újdonsággal - ahogyan legutóbb például Madagaszkárba invitálta a közönséget - , hanem arról is, hogy képes a már ismert úti célokat új szemmel, új látásmódban bemutatni utasai számára. Tartalmasan, izgalmasan. Ezt teszi Németországgal is, legyen szó a magyarok által legkedveltebb városokról, mint Berlin, Drezda vagy München, vagy a kevésbé fókuszban lévő, de lüktető és fejlődő kisebb városokról, mint Bréma és Bremershaven, Lipcse, Bonn, Hamburg.

Wittenberg

Fotó: DZT

Újdonságként vonatos utazást is hirdetnek Berlinbe ősszel, illetve romantikus úton is végigmehetünk szervezésükben. A Luther év különlegesen fontos az iroda számára, hiszen közismerten felkarolták a vallási turizmust, s ilyen módon az 500 éves reformáció is kiemelkedő téma utasaik számára.

 

Pozitív statisztika

Január és november között a Szövetségi Statisztikai Hivatal aktuális adatai szerint Németországban a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek 75,2 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek. Ez több mint egy millióval haladja meg az előző év ugyanezen időszakának számait. Így a német beutazás volumene 2015-höz képest 1,4 százalékkal növekedett.

Szász-Svájc

Fotó: DZT

A több mint tíz ággyal rendelkező németországi szálláshelyeken tavaly január és november között 664.601 vendégéjszakát töltöttek el magyar utazók, amely enyhe, 0,8%-os csökkenésnek felel meg az előző időszakhoz képest. Örömteli hír viszont, hogy a 2016. novemberi vendégéjszakák száma több mint 10%-kal meghaladja a 2015-ös értéket.

Németország a magyar utazók körében 13 százalékos piaci részesedéssel az egyik legkedveltebb úti cél, megelőzve többek között Horvátországot, Olaszországot és Romániát. A magyarok németországi utazásainak – 636.000 utazás – 64 százaléka szabadidős és 36 százaléka üzleti célú.