Luther év – tematikus utakkal és Playmobillal

Forrás: turizmus.com

 2017. február 21. 19:51

Németország turizmusa töretlen: 2016. január és november között több mint egymillióval nőtt a vendégéjszakák száma az előző év ugyanezen időszakához képest. 2017-ben is jó évre számítanak, melynek tematikáját Luther és a reformáció 500 éve adja.
A Német Turisztikai Hivatal (DZT) éves sajtótájékoztatóján, kedd reggel a Budapest Kempinski Hotel Corvinusban Czeiszing Miklós képviselet-vezető mutatta be a Luther-évet, és az ország beutazó turizmusának pozitív fejlődéséről is beszámolt.

A „Luther 2017 – a reformáció 500 éve Németországban” tematikus kampány a Luther-évtized csúcspontját jelenti, a turisztikai hivatal a Luther-évtizeddel és a reformáció jubileuma alkalmából folytatott tevékenységével főként a kulturális és a vallási érdeklődésű külföldieket célozza meg. A reformáció öröksége világszerte több mint 400 millió embert köt össze.

Wartburg vára Eisenach-ban

Fotó: DZT

 

Playmobil Luther-figura

A DZT jelentős hangsúlyt fektet a „Reformáció” bemutatására a honlapján, ahol Luther életének fontos állomásait is bemutatja – mondta képviselet-vezető. Számos programmal és attrakcióval állnak elő a Luther életében jelentős szerepet betöltött városok, helyszínek: Wittenberg, Eisleben és Mansfeld, Torgau, Schmalkalden, Wartburg vára Eisenachban, Erfurt, Augsburg, Coburg, Worms és Heidelberg. A kultúra iránt érdeklődő felhasználók emellett egy interaktív térképen tekinthetik meg, hogy Szászország, Szász-Anhalt, Türingia, Bajorország, Hessen, Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományokban mely városok jelentettek fontos állomást Luther életében. Ezen kívül nyolc „Luther-útvonal” 30 nyelven mutatja be a reformátor életének fontos állomásait.


Playmobil Luther-figura Eisenach-ban, „bibliafordítás közben”

Fotó: DZT

A tematikus évre a DZT többek között a nürnbergi Kongresszusi és Turisztikai Központtal és a Playmobillal együttműködésben egy Luther-figurát is tervezett, amely ajándékként osztogatható, de számos további marketingtevékenységben is a figyelem felkeltésére szolgál, így például egy animációs filmben is szerepel, amely könnyen érthető módon mutat be Lutherrel kapcsolatos tudnivalókat és turisztikai szempontból fontos adatokat.

 

Utazás Luther Márton nyomdokain

Az országot keresztül-kasul hálózzák be azok az útvonalak – az egyéni utazók tájékozódását is segítve – melyek  42 helyszínt összekötve a reformátor életéhez és működéséhez kapcsolhatók. Az útvonalak kezdő- és végpontjai, valamint a köztes állomások jól megközelíthetők busszal, vonattal, autóval vagy kerékpárral.

1. útvonal Berlintől Magdeburgig: „Ahol Luther öröksége megelevenedik”

2. útvonal Berlintől Frankfurtig: „Létezés és változás”

3. útvonal Eisenachtól Altenburgig: „Reformáció és kulturális örökség”

4. útvonal Lipcsétől Drezdáig: „Politika és forradalom”

5. útvonal Frankfurttól Berlinig: „Prédikációk és birodalmi gyűlések: Luther utazásai”

6. útvonal Frankfurttól Berlinig: „Valóság és vízió”

7. útvonal Frankfurttól Wittenbergig: „Kis emlékhelyek, nagy hatás”

8. útvonal Frankfurttól Münchenig: „Határokon túl: út Európába”

Eisleben - Luther szülőháza

Fotó: DZT

Növekvő beutazás

Az éves tájékoztatón Czeiszing Miklós elmondta azt is, hogy Németország beutazó turizmusa magas szinten növekszik tovább: január és november között a Szövetségi Statisztikai Hivatal aktuális adatai szerint Németországban a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek 75,2 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek. Ez több mint egy millióval haladja meg az előző év ugyanezen időszakának számait. Így a német beutazás volumene 2015-höz képest 1,4 százalékkal növekedett.

Az ország tíz legfontosabb európai küldőpiaca közül kilenc november végéig növekedést mutat az előző év ugyanezen időszakához képest. Franciaország, Belgium, Spanyolország és Lengyelország átlagon felüli fejlődést produkáltak 5,2 és 5,5 százalék között, Svájc 3,4 százalékos pluszt hozott. A legfontosabb küldőpiac Hollandia, illetve Dánia és Ausztria 1,2 és 1,9 százalékos növekedést mutat, Nagy-Britannia a Brexit-szavazás óta 0,9 százalékos plusszal stagnál. A Top 10 piac közül egyedül Olaszország mutat 3,1 százalékos csökkenést a konjunktúra miatt.

A német beutazás legnagyobb tengerentúli küldőpiaca, az Amerikai Egyesült Államok november végével 2,5 százalékkal haladja meg az előző év eredményét.

Magyar vendégéjszakák alakulása

Fotó: DZT

 

Magyarországi fejlődés

Elhangzott az is, hogy a több mint tíz ággyal rendelkező németországi szálláshelyeken tavaly január és november között 664.601 vendégéjszakát töltöttek el magyar utazók, amely enyhe, 0,8%-os csökkenésnek felel meg az előző időszakhoz képest. Örömteli hír viszont, hogy a 2016. novemberi vendégéjszakák száma több mint 10%-kal meghaladja a 2015-ös értéket. Németország a magyar utazók körében 13 százalékos piaci részesedéssel az egyik legkedveltebb úti cél, megelőzve többek között Horvátországot, Olaszországot és Romániát. A magyarok németországi utazásainak – 636.000 utazás – 64 százaléka szabadidős és 36 százaléka üzleti célú.