Luxemburg meghosszabbítja a kijárási tilalmat, Belgium áprilistól enyhíthet

Forrás: MTI

 2021. február 15. 09:47

A luxemburgi kormány az éjszakai kijárási tilalom meghosszabbítása mellett döntött. Belgium akár már április elseje előtt feloldhatja a nem alapvetően szükséges utazásokra vonatkozó ki- és beutazásokra érvényes korlátozásokat.

A luxemburgi sajtó vasárnapi beszámolója szerint a helyi kormány a koronavírus visszaszorítására hozott rendkívüli intézkedések részeként a december közepétől érvényes kijárási tilalom meghosszabbítása mellett döntött.

A nagyhercegségben március 14-ig marad érvényben a 23 óra és reggel 6 óra közötti kijárási tilalom. Kiemelték, a döntés megelőző intézkedést jelent a koronavírus új mutációival szembeni közdelemben. A vírus brit mutációját december 19-én fedezték fel az országba, azóta 114 esetben bukkant fel Luxemburgban. Az országban január 11-én megjelent dél-afrikai vírusmutációt 14 esetben mutatták ki vasárnapig.

A tájékoztatás szerint az általános iskolák szigorúbb higiéniai feltételek mellett fokozatosan újra nyithatnak hétfőtől, de minden korosztály számára kötelező lesz az orrot és szájat eltakaró maszkviselés.

A luxemburgi egészségügy minisztérium legfrissebb adatai szerint egy hét alatt mintegy 14 százalékkal 1140-re emelkedett a koronavírussal megfertőzöttek napi száma. A hét folyamán 13-an haltak meg a vírus okozta betegségben, míg az előző héten 14-en.

 

Február végén várható a belga döntés a külföldi utazásokról

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap vasárnapi híradása szerint Belgium akár már április elseje előtt feloldhatja a nem alapvetően szükséges utazásokra vonatkozó ki- és beutazásokra érvényes korlátozásokat. A január 27-től érvényes korlátozást a külföldön űzhető téli sportokkal járó utazások elkerülésére vezette be a belga kormány.

Belgium január 27-től tiltotta meg a nem elengedhetetlen ki- és beutazásokat

Fotó: 123rf

Az intézkedés feloldásáról a február 26-án ülésező, koronavírus-járványhoz kapcsolódó rendkívüli intézkedésekért felelős bizottság dönthet majd, azonban a nem feltétlenül szükséges külföldi utazások továbbra sem lesznek ajánlottak – közölték.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet vasárnapi tájékoztatása szerint immár egy hónapja nem csökken jelentősen a naponta feljegyezett koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma. Belgiumban naponta átlagosan 1950 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a hét folyamán.