Mauritánia egyes területei utazásra nem javasolt térségek közé kerültek

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 24. 17:45

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya a mai nappal Mauritánia egyes területeit az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta.

A Konzuli szolgálat oldala szerint az ország nagyrészének biztonsági besorolása (narancssárga) a II-es biztonsági kategóriába tartozik, vagyis kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, utazásra csak halaszthatatlan esetben javasolt terület.

Mauritánia a Száhel-övezetben és különösen a szomszédos Maliban kialakult helyzet miatt ki van téve a kockázatnak, hogy terrorista csoportok beszivároknak. Ezek a csoportok külföldi érdekek és állampolgárok ellen irányuló akciókat (emberrablás, támadás) hajthatnak végre, így a KKM a mai nappal úgy döntött, hogy az ország egyes területeit a piros, I-es kategóriába sorolja át, melyeket utazásra nem javasolnak. Mauritániából Maliba kizárólag szenegáli területen keresztül lehet bejutni.

Hivatalosan nem tanácsos az alábbi területekre utazni:

  • Zouérate városától északra;
  • a Ghallaouia - Akhrejit vonaltól keletre;
  • a Zouérate - Ghallaouia vonaltól északkeletre;
  • az Akhrejit - Kankossa vonaltól délkeletre;
  • a Malival közös határsávban.

 

Az ország északkeleti részén, a Malival, Algériával és a Nyugat-Szaharával határos területen a tiltott tevékenységek (fegyveres kereskedők áthaladása mauritániai területen, illegális aranyásás), valamint a terrorista csoportok beszivárgásának veszélye miatt a mauritániai hatóságok "katonai övezetet" hirdettek. Ezt a területet keletről és északról a határok, nyugatról a 10. hosszúsági kör, délről pedig a 18°40' szélességi kör határolja. A mauritániai védelmi minisztérium nyilatkozata szerint "az ország területének ezen részén mozgó vagy áthaladó bármely személyt katonai célpontként kezelnek". A területre való belépéshez a régió vezérkarának vagy kormányzójának kifejezett engedélye szükséges.

mauritania_123rf

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya a mai nappal Mauritánia egyes területeit az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta

Fotó: 123rf.com

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint a bűnözés szintje Nouakchottban viszonylag alacsony a világ hasonló méretű városaihoz képest. Ugyanakkor számos betöréses lopásról számoltak be, ezért a különálló házakban élőknek ajánlott biztonsági szolgálatot igénybe venniük.

A fővároshoz legközelebb eső strandokon és a városban éjszaka előfordulnak nők elleni támadások, ezért a nőknek tanácsos kísérővel közlekedni.

Kiemelték, hogy Mauritániában a mauritániai biztonsági erők utasításait és ajánlásait minden körülmények között be kell tartani. A közúti ellenőrzések során az utazók személyazonosságát, telefonos elérhetőségeit, a jármű rendszámát és a pontos tervezett útvonalat gondosan be kell jelenteni, és ajánlott, hogy az útvonalat ne változtassák meg.