Mitől lesz felkapott egy úti cél a lakóautóval utazók körében?

Szerző: H. Horváth Orsolya

Forrás: turizmus.com

 2022. március 17. 14:17

Ahogy a szörfös keresi a tökéletes hullámot, úgy keresi a lakóautós is az ideális parkolót, ami vízparti, panorámás, mindenhez közel van, mégis csendes, saját forrásvíz táplálja és hét ágra süt felette a nap. H. Horváth Orsolya számol be tapasztalatairól közel 30 lakóautós parkoló kipróbálása után.

Spanyolország klasszikus lakóautós paradicsom, de egyre népszerűbb Görögország, Törökország és Marokkó is ezekben a körökben. Ha figyelmesen közlekedünk Magyarországon, akkor idehaza is egyre több lakóautót, lakófurgont láthattunk az utakon az elmúlt években. Okkal merül fel tehát a kérdés, hogy mit tehet egy ország vagy desztináció annak érdekében, hogy megfeleljen a lakóautósok igényeinek? Attól függ, hogy több vagy inkább kevesebb lakóautóst szeretnénk vendégül látni.

 

Szolgáltatások igény szerint

A célcsoport igényeiről, motivációjáról és szegmentálásáról szóló cikkből kiderült, hogy változatos viselkedési forma jellemzi a lakóautósokat. A kempingeket preferáló utazókat a piaci szolgáltatók kiszolgálják, így desztinációs szinten azokkal a célcsoportokkal érdemes foglalkozni, amelyek nyilvános helyeken, közterületeken parkolnak, más szóval „bivakolnak".

Mi is így utazunk és élünk immár 64. napja, betartva az adott ország szabályait, de kihasználva az ingyenes parkolókat, e cikk írásakor jelenleg éppen Murcia külvárosában.

A tökéletes, panorámás parkoló egy lakóautós számára a tengerparton

Fotó: H. Horváth Orsolya

Lássuk, mik a helyszínválasztás legfontosabb szempontjai, amelyeket nagyban meghatároz a tervezett tartózkodási idő hossza.

1. Minimum feltételek egyestés tranzitparkolónak:

  • Biztonság és esti nyugalom
  • Sík terep

 

2. Közepes infrastruktúra igény, néhány éjszakára:

  • Ivóvízellátás
  • Szennyvíz-leeresztési lehetőség, szemétszállítás

 

3. Magas infrastruktúra igény, akár többhetes tartózkodásra:

  • Áramcsatlakozó
  • Wifielérés
  • Biztonsági kamerarendszer
  • Tágas parkolóhelyek, nagy méretű járművek számára is
  • Panoráma vagy vízpart
  • Árnyékos és napos parkolóhelyek
  • Desztinációs attrakciók és szolgáltatások elérhetősége (kerékpárút, tömegközlekedés)

 

A minimum feltételeket egy közterületi parkoló is képes nyújtani, azonban a közepes és magas igények kielégítéséhez tudatos fejlesztések szükségesek a desztináció részéről. Erre jó példa Spanyolország, ahol nagyjából 50 kilométerenként találni a közepes szintnek megfelelő, ingyenes lakóautó-parkolókat, valamint számos benzinkúton is elérhető ingyenes víztöltési lehetőség.

 

Nem jár minden ingyen

Nem szükségszerű azonban, hogy minden szolgáltatás ingyenes legyen a lakóautós parkolókban. Számos példa található arra is, hogy a magasabb igényszintű szolgáltatások (automatarendszereken keresztül) fizetősen érhetők el (pl. ivóvíz vételezése és használt víz leeresztése 5 euró/alkalom) önkormányzati vagy privát szolgáltatói keretek között.

Fizetős szervizpont, ahol a lakóautó leeresztheti a szennyvizet

Fotó: H. Horváth Orsolya

A kempingszínvonaltól és -árképzéstől még ezek a díjak is messze elmaradnak, azonban számos kényelmi funkciót már elérhetővé tesznek, így hosszabb maradásra ösztönzik a lakóautósokat.

 

Mérlegeljük az előnyöket és a hátrányokat!

Mérlegelve az adott desztináció lehetőségeit, valamint az előnyöket és hátrányokat, abban az esetben érdemes nyitni a lakóautós célcsoport felé, amennyiben a meglévő vendégkörökkel harmonikusan összeilleszthető.

Előnyök a desztináció szempontjából:

  • Szezonalitás csökkentése
  • Kiskereskedelmi forgalom növelése
  • Éttermi és vendéglátói forgalom növelése
  • Szépészeti és kényelmi szolgáltatók forgalmának növelése
  • Új célcsoport megszólítása a több lábon állás érdekében

 

Hátrányok a desztináció szempontjából:

  • Infrastruktúra kiépítése és üzemeltetési költsége
  • Szabályozás hiányában a közlekedési és parkolási infrastruktúra túlterhelése
  • Kempingek ellenérdekeltsége
  • Alacsonyabb költési hajlandóságú vendégkör, idegenforgalmi adómentes forgalom

 

Átgondolt szabályozással nem sérülnek a már meglévő szolgáltatók érdekei, ugyanakkor kiegészítő forgalmat generálhat az ország a lakóautósok fogadásával.

 

Így csinálják a spanyolok

Spanyolországban sokéves múltra visszatekintő szabályozás alapján működik ez a turisztikai ágazat, aminek az alapja, hogy az ország egész területén tilos a vadkempingezés, tehát tilos a hivatalos kempingeken kívül a lakóautóból kipakolni (pl. kempingszéket, asztalt, grill felszerelést, ruhaszárítót). Ezt a szabályt szigorúan betartatják, 200 eurótól induló bírsággal is büntethetik. Ez így önmagában még nem túlzottan vonzó. Emellett viszont az egyes települések kijelölt lakóautós parkolókat alakítanak ki, ahol szezontól függő feltételekkel – ingyenesen vagy kedvező áron, időkorlát nélkül vagy maximum 24-48 órás időtartamra – lehet parkolni, általában a település kevésbé frekventált részein.

Lakóautós parkoló Barcelona elővárosában

Fotó: H. Horváth Orsolya

A lakóautósokat ezekbe a kijelölt parkolókba irányítják, a belvárosi parkolókat, illetve a turisztikailag kiemelt területeket magasságkorlátozással vagy rendeletileg tehermentesítik. A kempingezés ezeken a helyeken is tilos, viszont itt elérhetők a szükséges szolgáltatások. Aki ennél többre vágyik, jól felszerelt, modern kempingek közül válogathat télen, nyáron egyaránt.

Vízautomata lakóautós utazóknak

Fotó: H. Horváth Orsolya

A helyi szabályok enyhítésével vagy szigorításával szabályozható a lakóautós forgalom. Idén például sok lakóautós, aki Marokkóban készült „áttelelni", a járványhelyzet miatt Spanyolországban rekedt. Ezért a spanyolok több helyszínen is szigorították a szabályozást, hogy kezelhető legyen a lakóautós forgalom.

A mediterrán országoknak nyilvánvalóan helyzeti előnye van az enyhe téli időjárás és a tömegturizmus fogadására kiépített fejlett infrastruktúra miatt. A lakóautós turizmusban azonban kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a kontinentális klímával, viszont termálfürdőkkel rendelkező országok számára is, elsősorban a tavaszi, kora nyári és az őszi szezonban. A lakóautós célközönség folyamatos és intenzív bővülésével új, akár magyar desztinációk is megtalálhatják a helyüket a biztonságos, európai célországok piacán.

*

A szerző turisztikai és marketingtanácsadóként dolgozott, mielőtt idén januárban digitális nomád életformára váltott. A szakember az útközben tapasztalt jó gyakorlatokról időről időre beszámol a Turizmus.com-on.  Korábbi cikkei itt olvashatók.