Munkaerőkérdés és fenntarthatóság az osztrák turizmus fókuszában – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. május 18. 16:41

Az osztrák turizmusipar is kihívásokkal küzd, ám a globális nehézségekhez képest még így is bíztatóak az előrejelzések az idei szezonra. A részletekről Kovács Balázs tanácsadó beszélt a Trend FM Turizmus.com műsorában Érczfalvi Andrásnak.

A GD Consulting ügyvezetője kiemelte: az elmúlt hónapokban egymást követték a turisztikai szakmai rendezvények, amelyeken kivétel nélkül a fenntarthatóság, a versenyképesség, a digitalizáció, a munkaerőhiány orvoslása, illetve az infláció voltak a vezető témák. Hogy ezek közül melyekkel foglalkozik kiemelten Ausztria, a podcastból kiderül.

Nagy bajba sodródott az osztrák turizmus címmel jelent meg nemrégiben cikk a napi sajtóban Ausztria idegenforgalmáról, a megállapítás elsősorban a munkaerőhiányra vonatkozott. Ahogyan egész Európában, úgy Ausztriában is fogytán van a hadra fogható munkavállaló, az Eurostat statisztikája alapján a betöltetlen munkakörök száma alapján Ausztria negatív listavezető (Magyarországon ez az arány uniós átlag alatti). Kiemelten népszerű turisztikai desztinációkban is van olyan vendéglátóhely vagy szálláshely, amely a munkaerő hiánya miatt nem tud kinyitni. Hogy ez pontosan mit jelent és mi mindent tesznek meg ennek a helyzetnek a megoldására, szintén kiderül a beszélgetésből.

Kovács Balázs emellett érdekes összefüggésekre világít rá többek között arra vonatkozóan, mennyire nem függetleníthető a turizmus a mindennapi élettől. A beszélgetés érinti az ukrán munkavállalók helyzetét is.

Emellett, mint szinte mindenütt, Ausztriában is fontos téma az infláció kérdése, ami az országban egyelőre 10 százalék alatt marad, de emelkedő tendenciát mutatott az elmúlt hetekben, jelenleg is dolgoznak annak visszaszorításán. A gazdasági nehézségek kiemelten sújtják az országot amiatt is, mert Ausztria turizmusának szerkezete meglehetősen egyedi, a vállalkozások nagy része jellemzően kisebb családi vállalkozásokból áll.

A fenntarthatóság témájához kapcsolódóan Kovács Balázs elmondta: újdonságként fenntarthatósági bónuszt vezettek be Ausztriában dedikáltan turisztikai cégeknek, ezzel is támogatva a körforgásos gazdaságra való áttérést. Érdekesség, hogy nemcsak az energiahatékonysági beruházásokra gondoltak, hanem a társadalmi fenntarthatóságra is, például óvodai férőhelyek bővítésével turisztikailag releváns településeken. Ez visszahat a munkavállalók támogatására, a munkahelyek vonzóbbá tételére is.

ausztria_123rf

Ausztriában a fenntarthatóság, a versenyképesség, a digitalizáció, a munkaerőhiány orvoslása, illetve az infláció a vezető témák jelenleg

Fotó: 123rf.com

Szintén forró téma a fenntarthatóság napi gyakorlatban való megvalósíthatósága. Mint mondják: erkölcsi kérdés, hogy mikor, hova és mivel utazunk. A hangsúly most a mobilitáson van, számos intézkedés van a vasúttal való közlekedés ösztönzésére.

A kilátások az idei évre pozitívak. Az Osztrák Utazási Irodák Szövetségének kongresszusán elhangzott: ahhoz képest, milyen drámaiak a körülmények, fantasztikusak a várakozások az idei szezonra. Az Österreich Werbung friss felmérése szerint a tavalyinál 3 millióan többen tervezik a fő küldőpiacokon, hogy Ausztriába utaznak idén. A TOP 10 küldőpiacban egyébként Magyarország is benne van, jóval több magyar utazik Ausztriába, mint fordítva. Ugyanakkor az osztrákok a költést illetően dobogósak hazánkban. A szakember szerint érdemes odafigyelni Ausztriára, hiszen kis piac, könnyű „megdolgozni”, és nagyon erős vásárlóerő jellemzi.

További részletek Ausztria turizmusáról az alábbi podcastban: