Pénzügyi segélycsomag a turisztikai kkv-knak Thaiföldön

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. március 11. 17:58

Március 11-én a thai kormány nyilvánosságra hozta első pénzügyi segélycsomagját, amelynek célja, hogy segítsen a kis- és közepes vállalkozásoknak megküzdeni a koronavírus okozta visszaeséssel.

Az intézkedések elsődleges célcsoportját az utazási vállalkozások és más turisztikai cégek jelentik, mivel – ahogy Uttama Savanayana pénzügyminiszter fogalmazott – az ágazat a GDP 12%-át adja, és ezt érinti legsúlyosabban a koronavírus okozta válság.

Idén februárban 44%-kal esett vissza a külföldi látogatók száma, a kínai turisták körében 85%-os volt a mínusz. A turisták elmaradása tovagyűrűző hatást okozott a thai gazdaság más területein is, így a közlekedésben és a kereskedelemben is. Számos szálloda ideiglenesen bezárt. A likviditás hiánya veszélyforrást jelent a vállalkozások jövőjére és a foglalkoztatásra is.

Azonnali segítséget kapnak a thai kkv-k a kormánytól

Fotó: 123rf.com

A pénzügyminisztérium által kidolgozott javaslatcsomagot a thai kormány március 10-én fogadta el.

A csomag legfontosabb részei:

  • alacsony kamatozású hitel – 2%-os kamat 2 évre, maximum 20 millió baht per ügyfél, a teljes keret 150 milliárd baht;
  • a társadalombiztosítási alap 3%-os kamatra ad kedvezményes hitelt három évre, ennek kerete 30 milliárd baht;
  • a forrásadó mértékét 3%-ról 1,5%-ra csökkentik;
  • a kedvezményes hitelprogramban részt vevő kis- és közepes vállalkozások 2020 április 1. és december 31. között a tényleges kamatköltségeik 1,5-szeresét számolhatják el költségként;
  • a kkv-k 2020 április és július között a dolgozói bérköltségek háromszorosát számolhatják el költségként a bejelentett munkavállalók után (maximum 15 ezer bahtos fizetés esetén);
  • a belföldi vállalkozások a nyomtatványok kitöltésétől számított 15 napon belül megkapják az áfavisszatérítést;
  • csökkentik mind a munkáltatók, mind a munkavállalók által fizetendő társadalombiztosítási járadékot;
  • csökkentik az állami tulajdonú ingatlanok bérleti díjait.

 

Az egyes intézkedések iránt érdeklődők hívását külön telefonos segélyvonalakon várják.

A bevezetett intézkedésekkel kapcsolatban a Thai Turisztikai Hivatal (TAT) kormányzója, Yuthasak Supasorn így nyilatkozott: „A TAT folyamatosan kapcsolatban áll a privát szektorral, különösen a szakmai szövetségekkel amióta megkezdődött a visszaesés január végén. A szakma aggodalmait közvetítettük a pénzügyminisztérium és a kormányzat más szervei felé. A TAT nagyra értékeli a pénzügyminisztérium gyors reakcióját, amely segíthet a turizmusban működő cégeknek túlélni a válságot."

A TAT készített egy infografikát is az aktuális koronavírus-helyzetről, amiből kiderül, hogy Kína és Dél-Korea közelsége, illetve az óriási turistaforgalom ellenére a délkelet-ázsiai királyságban eddig sikerült kordában tartani a fertőzés terjedését.