Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány, beutazási tilalom négy országból

Forrás: turizmus.com/MTI

 2020. március 11. 14:34

Beutazási tilalmat rendelnek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. A szlovén és osztrák határokon határellenőrzést vezetnek be. A 100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják az ország teljes területén a koronavírus-járvány miatt.

Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt. Az intézkedés, amelyre a rendszerváltást óta nem volt példa, a legszélesebb körű jogosítványokat biztosítja az állami hatóságoknak a védekezéshez – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely bejelenti a szigorú intézkedéseket

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A következő órákban és napokban kormányrendeletek fognak megjelenni, amelyek egyértelműen tisztázzák majd a helyzetet Gulyás szerint.

A legfontosabb intézkedések:

  • beutazási tilalmat rendelnek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó, nekik karantént rendelnek el, lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el;
  • a szlovén és osztrák schengeni határokon határellenőrzést vezetnek be legkésőbb szerda éjfélig; ezen országokból érkező vonatok, buszok, repülők a visszaállított általános határellenőrzés mellett léphetnek be; teljes határellenőrzés várható a magyar–horvát határon is;
  • egyetemi oktatás csak távoktatás formájában történhet, ezeket az intézményeket bezárják a sok külföldi diák miatt;
  • a 100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják; ez munkahelyekre és bevásárlóközpontokra nem vonatkozik;
  • felfüggesztik a Határtalanul tanulmányi kirándulási programot;
  • megtiltják a külföldi osztálykirándulásokat;
  • egy évvel elhalasztják a diákok nyári kéthetes külföldi nyelvtanulási programjának bevezetését.

Gulyás szerint európai konszenzus van arról, hogy a betegség gyerekeknél nem jellemző, így egyelőre nem indokolt az iskolák bezárása.Az intézkedések visszavonásig érvényesek, a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennállásáig nem kell megújítani.

Büntetőjogi szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz az indulási országról, és az is, ha nem tartja be a karaténhatározatra vonatkozó kötelezettséget. Újságírói kérdésre hozzátette: akár a mobiltelefonok cellainformációin keresztül is ellenőrizhető, hogy egy utas honnan érkezett.

Ez a helyzet hetekig, hónapokig eltarthat, de a helyes sorrend továbbra is az, hogy az emberi életet és egészséget kell megóvni, a gazdasági károk csak ezt követően kerülhetnek szóba – hangsúlyozta a miniszter.

Azoknak az esetében, akik az elmúlt napokban elutaztak és a hazatéréssel nehézségük van, a külképviseletek feladata az igények összesítése, majd az operatív törzs vagy a kormány dönt, hogy milyen rendkívüli intézkedésekkel tudnak segíteni nekik – mondta.