Pert nyert az STA Travel, visszajár a Malév-jegyek ára

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 14. 12:11

Pert nyert az STA Travel a K&H Bank ellen, amely több pénzintézet gyakorlatához hasonlóan, a Malév csődje után kissé elhamarkodottan visszautalta az utasoknak azokat a – már le nem utazható Malév-jegyekért – bankkártyával fizetett összegeket, amelyek valójában a jegyértékesítő irodát illették volna

Anyagilag, szakmailag és emberileg is érzékenyen érintett sokakat a Malév 2012-es csődje. Azóta mindez halványult ugyan, ám nem mindenkinél: időről időre felröppen még ma is néhány hír az egykori Malév-vagyon sorsáról, illetve arról, hogy kinek mennyire sikerül vagy sem behajtani az akkori veszteségeit. Valószínűleg a többség feladta már, hogy valaha is viszontlát egyetlen forintot is.

Tudomásunk szerint csupán egy iroda maradt, amely Don Quijote módjára szembeszállt a nálánál jóval hatalmasabb szélmalmokkal, esetükben a K&H Bankkal, és nem hiába. Hajdú Attila, a STA Travel ügyvezetője a többszöri újratárgyalást követő jogerős ítélet meghozatala után idézi fel a történteket.

 

Elhamarkodott visszautalások

A történet egészen 2013 elejéig nyúlik vissza. Ekkor nyújtották be a keresetet azt követően, hogy a bankokkal, a bankszövetséggel (sőt még a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével) való sokszori egyeztetés után sem láttak semmi esélyt rá, hogy az őket illető egymillió forintot valaha is viszontlátják. Pedig nemcsak az STA Travel, illetve sorstársaik tettek erre normál úton kísérletet, hanem a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ), valamint a Repülőjegy Értékesítő Irodák Magyarországi Egyesülete (IRIME) is.

Annak idején a bankok a kártyakibocsátó társaságok előírásaira hivatkozva döntöttek úgy, hogy a rajtuk keresztül bankkártyával kifizetett repülőjegyek árát visszautalják az utasoknak. Vélhetően a kedélyek minél gyorsabb megnyugtatása volt az oka annak, hogy erre aránylag gyorsan sor került, anélkül, hogy a helyzetet alaposabban körüljárták volna. Ez az eljárás ugyanis, mint kiderült, csak abban az esetben megalapozott, ha a vevő közvetlenül a szolgáltatótól vásárolt, ám a szolgáltatás, amiért fizetett, végül nem teljesült. Az utazási iroda viszont a Malév-jegyek értékesítésekor viszonteladóként szerepelt az ügyben, s erre a helyzetre más szabályok vonatkoznak.

A sokszoros egyeztetés eredményeként végül több bank is leállította a visszafizetéseket, melyekre az igények folyamatosan csordogáltak. Ám addigra már késő volt: több irodánál milliós hiány jelentkezett. Köztük a STA Travelnél is, amely viszont nem hagyta annyiban a dolgot, ügyvédet fogadott, és pert indított.

 

Győzött az utazási iroda

Bár a bíróság igazat adott az utazási iroda érvelésének, első fokon mégis ellene ítéltek, valószínűleg amiatt, hogy a bank felvetette: talán el sem utalták a Malévnak a pénzt, vagy talán már vissza is kapták a IATA-n keresztül. Az ellentmondásos döntés után az STA Travel fellebbezett, s a másodfok – átlátva a helyzetet – visszautalta újratárgyalásra az ügyet az elsőfokú bíróságnak, mondván, a bíró nem értette meg teljesen az ügyet – ecseteli Hajdú Attila az elmúlt néhány év bírósági huzavonáját. A történet végül eredményesen zárult számukra, az újratárgyaláson az utazási iroda javára döntöttek, ami ellen a bank hiába fellebbezett. A bírósági tárgyalásokat egyébként személyes jelenlétével is végigkísérte Gyenizse Dorottya, még a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályának jogtanácsosaként.

Bár beszélgetésünk idején még nem érkezett meg az utazásszervező számlájára a bank részéről kamatostul visszafizetendő összeg, holott már lejárt az erre rendelkezésre álló 15 nap, Hajdú Attila mégis elégedett. Mint mondja, nem is annyira a pénz miatt, amiből a kamatokat nagyjából elviszi majd az ügyvédi költség, hanem sokkal inkább azért, mert igazukat helybenhagyták. Szerinte a bank sem feltétlenül az egymillió forint kifizetését sokallta, hiszen egyes irodaházak, kis túlzással, a növényeik gondozására elköltenek ennyit. Valószínűleg inkább a presztízsveszteséget szerették volna elkerülni, no meg a további pereket, kárigényeket. Amire azonban ezek után bizonyára nem számíthatnak.

Hajdú Attila információi szerint számos iroda jár hasonló cipőben, sokkal nagyobb bennragadt összegekkel. Esetükben pedig vélhetően hasonló ítélet lesz várható, még akkor is, ha itthon a precedens értékű per fogalma másképp értelmezett és minden ügy önálló megítélés alá esik.

 

Precedenst teremtett?

A Malév csődje után legalább 20 iroda került az STA Travelhez hasonló helyzetbe, ám információink szerint más nem indított pert az ügyben. Úgy tudjuk, az irodák teljes kára több tízmillió forintra tehető. Nemcsak a K&H Bank járt el egyébként így, hanem a többi pénzintézet is, kivéve az American Expresst, amely kifizette az irodáknak a Malév-repülőjegyek ellenértékét. Ami különösen érdekes: ez a probléma csak Magyarországon állt elő, külföldön nem ez volt a banki protokoll.

Az STA Travel intenzív fellépése mellett annak idején a MUISZ és az IRIME is tárgyalt a bankokkal és az ügyvédekkel, ám végül csak az utaztató bírósági pere vezetett megoldásra. Az IRIME üdvözli a döntést, s reméli, hogy a nyertes per precedens értékű lesz, és hatására más irodák is hasonlóan járhatnak el, „a fáradságos és költséges munkáért mindenképpen köszönet illeti az STA Travelt” – fogalmaztak.

A STA Travel közleményét az ügyről ITT olvashatják el.