Sminkkel vagy smink nélkül?

Forrás: turizmus.com

 2019. március 12. 14:51

Több légitársaság úgy döntött, hogy nem teszi kötelezővé a sminket a stewardessek számára, sőt még a női nadrágviselés bevezetését is fontolgatják.

A stewardesseknek mind a mai napig kötelező sminkelni a világ legtöbb légitársaságánál, ami 2019-ben önmagában is anakronisztikus dolog, meg persze ad egy pofont az egyenjogúságnak, hiszen a (többnyire férfi) pilótáknál nem szempont, hogy jóképűek-e vagy sem.

A napokban nemzetközi szakmai vitát váltott ki, hogy a Virgin Atlantic légitársaság új, liberálisabb politikát vezetett be a személyzet külső megjelenése terén. Pedig a Virginnél eddig szinte kötelező volt a vörös rúzs használata, amely oly jól illett a légitársaság gépeinek alapvető színéhez meg a formaruhákhoz is. A nadrágot ma már lassan természetesnek tartják, korábban ugyanis a női légiutas-kísérőknek erre csupán egyéni megrendelés keretében volt módjuk. Hamarosan a British Airways is üdvözli a személyzet nadrágviselését – írja az alltomresor.se.

Egy kép a múltból – egy Pan Am-stewardess

Fotó: Wikimedia Commons

A legtöbb légitársaságnak ma is különleges előírásai vannak a sminket, a frizurát és a ruházatot illetően. Ami az uniformist illeti, ez érthető, hiszen a ruházat része a légitársaság imázsának. A SAS-nál viszont a stewardess döntheti el, hogy sminkel-e vagy sem – nyilatkozta Freja Annamatz, a SAS  képviselője, ami illik a skandináv liberalizmus eszméjéhez.

A Norwegian sajtófőnöke, Charlotte Holmbergh Jacobsson szerint a legideálisabb, ha a légi utaskísérő hölgyek enyhe sminket viselnek: könnyű alapozó, némi szempillaspirál és egy kis rúzs természetes. Ez az ápoltság fogalomkörébe tartozik, ami ugye kötelező mindkét nem esetében. A hölgyek bármikor viselhetnek nadrágot.

A stewardessek külső megjelenésének szabályozása a régmúltba nyúlik vissza, amikor a nők csak fedélzeti pincérként vehettek részt a légiközlekedésben, meg egyben arra szolgáltak, hogy szépségükkel magukra vonják a figyelmet, és meghódítsák az utasokat, akik persze eleinte többnyire férfiak voltak.