Nagyot nőtt a légitársaságok a la carte bevétele

Forrás: turizmus.com

 2019. február 20. 09:44

Európában 2018-ban ez az összeg elérte a 22,5 milliárd dollárt, globálisan pedig 65 milliárd dollárra becsülik ezt a bevételt.

Az IdeaWorksCompany minden évben elemzi a légitársaságok járulékos bevételeit. A cégek közül egy nagyobb mintavétellel (amely 2018-ban 175 volt) számszerűsítik ezeket a bevételeket, és annak alapján adnak becslést az összes légitársaságra. Az a la carte jelentős összetevője a járulékos bevételeknek, amelyekhez tartoznak a poggyászokra fizetett extra pénzek, az ülőhelyért fizetett ár, a korai beszállás, a fedélzeti szórakozás stb.

A fedélzeti étkezés esetében az a la carte vásárlás az elmúlt öt évben kétszeresére nőtt. Az európai és az észak-amerikai növekedés nem lepte meg az elemzőket, de az igen, hogy a legerőteljesebb piacbővülést Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten tapasztalták. Az utasszám növekedése természetesen magyarázza a bevétel gyarapodásának jó részét, de nem az egészet. Az összefüggés azzal magyarázható, hogy azokban a régiókban, ahol több fapados légitársaság üzemel, megugrik a járulékos bevételek összege.

A fapadosok a járulékos költségekből profitálnak

Fotó: independent.co.uk

Európa vezeti a listát az a la carte bevételekben, és a low cost légitársaságok generálják a működési bevételek 25 százalékát. Itt működnek azok a légitársaságok, amelyek a legnagyobb összegeket könyvelhetik el a járulékos bevételekből: az easyJet, az Eurowings, a Norwegian és a Ryanair. A folyamatot elősegítik azok a globális légitársaságok, mint például az Air France/KLM, a British Airways és a Lufthansa csoport, amelyek alap economy tarifákat vezettek be a transzatlanti járataikon.

Észak-Amerikában alacsonyabb a fapadosok elterjedtsége (kb. 10,5%), bár ez 22 százalékra ugorhat, ha a Southwestet low costnak minősítik. De a légitársaságok üzletpolitikája, amelynek központi eleme, hogy „a csomagok ingyen repülnek”, korlátozza a járulékos bevétel lehetőségeit. Másrészről viszont az ülőhelydíjak növelik ezeket a bevételeket a három nagy hálózatnál, az American, a Delta és a United Airlines-nál. Az ázsiai és Csendes-óceáni térségben ugyancsak sok a fapados társaság, bevételük már egymilliárd dollár.

A járulékos költségeknek, köztük az a la carte étkezéseknek mindenesetre megvan az a hasznuk, hogy segítenek kiegyensúlyozni a légi iparág olyan rizikóit, mint amilyen az üzemanyagárak változásában rejlik.