Százmillió eurós kárt okozott a pilótasztrájk a Lufthansánál

Forrás: turizmus.com

 2016. december 11. 13:15

A novemberi hatnapos pilótasztrájk mintegy 100 millió euróval csökkenti a Lufthansa-csoport profitját a negyedik negyedévben. Ennek ellenére az utasforgalom közel 6 százalékkal bővült a német légitársaságnál.

A Lufthansa-csoport hozzávetőlegesen 7,6 millió utast szállított novemberben, ami 5,9 százalékos növekedésnek felel meg az előző év hasonló időszakához képest. Az értékesítés10,1 százalékkal, a kapacitáskihasználtság fél százalékponttal 75,8 százalékra nőtt.

A csoporton belül az Austrian Airlines tudta a legnagyobb mértékben, 10,9 százalékkal növelni utasai számát. Ettől némileg elmarad a SWISS 4,3 százalékos bővülése. A két légitársaság növekedése többek között a Lufthansa-sztrájkra vezethető vissza, amely során a csoport többi légitársasága nagyobb gépekkel közlekedett a Németországba induló, vagy onnan érkező járatokon.

Fotó: lufthansa.com

Novemberben a pilótákat tömörítő Vereinigung Cockpit szakszervezet hat napra hirdetett sztrájkot. A Lufthansa mintegy 4 500 járatot volt kénytelen törölni, ami több mint félmillió utast érintett. A munkabeszüntetések a Lufthansa-csoport profitját nagyságrendileg 100 millió euróval csökkentik a negyedik negyedévben. A sztrájkok ellenére a Lufthansa 5,8 százalékkal több utast szállított, mint az előző év azonos időszakában, amikor is a légiutas-kísérőket tömörítő UFO szakszervezet egy hétnapos munkabeszüntetést tartott, ami jelentős számú járattörléshez vezetett.

A Eurowings jelenleg dinamikusan növekszik, 33,3 százalékkal növelte eladását, míg a kínálat 35,2 százalékkal volt nagyobb. Ennek következtében a kapacitáskihasználtság enyhén, 1,1 százalékos mértékben csökkent. A légitársaságnál különösen a hosszú távú járatok teljesítettek jól, az utaslétszám ezeken az útvonalakon megkétszereződött.