Szeszélyes nyarat zártak az utazásszervezők Németországban

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 07. 12:00

A német utazásszervezők számára augusztus végéig szeszélyesebben alakult a nyári szezon, mint várták.

A járvány hullámzása és a nyaralási úti célok erre reagáló, kaotikus szabályozása sok németet visszatartott a külföldi utazástól – írja az RND.de.

Ennek ellenére a német utazásszervezők első, a nyári hónapokat felölelő mérlege az erős kora nyári foglalási időszak miatt pozitívnak tűnik. Még akkor is, ha a német szövetségi kormány a szezon előre haladtával magas kockázatúnak sorolt be olyan kedvelt úti célokat, mint Spanyolország, Törökország és a görög szigetek, aminek az utazásszervezők forgalmára is megvolt a hatása.

A TUI például tavasszal még a szokásos kapacitás 75 százalékát szerette volna piacra vinni, de ezt nyáron tovább kellett csökkenteniük 60 százalékra. A cégcsoport vezérigazgatója, Friedrich Joussen ennek ellenére sikeres újraindulásról beszél. A nyár végéig 4,2 millió foglalásuk esett be a nyári szezonra, ebből 1,5 millió május óta. 2020-hoz képest ez kétségkívül pozitív fejlődés, de nagy visszaesés a pandémia előtti évekhez viszonyítva, amikor mintegy 9 millió foglalásuk volt egy-egy nyárra. Anja Braun, a vállalat szóvivője azonban úgy gondolja, hogy a foglalások száma még tovább emelkedhet, mivel az idei szezon később kezdődött, ennek megfelelően sok helyütt ki fog tolódni. A szóvivő novemberig tartja lehetségesnek a hosszabbítást, ami különösen olyan úti célok, mint Görögország, Törökország, Mallorca és Ciprus számára lehet érdekes.

Nyár elején még különösen sikeresnek ígérkezett az idei szezon

Fotó: 123rf.com

Az FTI is pozitív mérleget vont, Matthias Stempfle sajtószóvivő szerint foglalási görbéjük a korlátozások ellenére újra felfelé ível, ami a szállodák védelmi intézkedéseinek és a 3G-szabálynak (amely szerint a beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek vehetnek igénybe bizonyos szolgáltatásokat) is köszönhető.

Az FTI számára is a nyár eleje volt különösen sikeres: miután a kedvelt nyaralási úti célokban megkönnyítették a beutazást, utazásszervezőként a cég történetének legtöbb foglalását produkáló júniusát élték meg. A legkedveltebb úti célok Törökország mellett főleg a görög szigetek voltak, de a Baleár-szigetek és a Kanári-szigetek is sok utast vonzott.

A DER Touristiknak is sok gondot okoztak az állandóan változó járványügyi korlátozások, összességében azonban a 2019. évinél csak mintegy 30 százalékkal kevesebb foglalást regisztráltak. Angela de Sando sajtószóvivő szerint ez számukra azt mutatja, hogy sok ügyfelük be akarta pótolni a tavaly kiesett nyaralását. Főleg a magas kategóriájú és a sok privát szférát biztosító szállodák voltak náluk keresettek.

A magas külföldi foglalási számok ellenére a Hometogo szálláskereső oldal értékelése szerint az első számú úti cél magasan Németország volt a németek körében, nyáron és a most következő őszi szezonban is. A második legkeresettebb nyári desztináció Horvátország, a harmadik Olaszország volt. Őszre pedig Dániában és Spanyolországban is sokan keresnek szállást a szolgáltatónál.