Sztrájkok lesznek a londoni Gatwick repülőtéren júliusban és augusztusban

Forrás: turizmus.com

 2023. július 15. 14:05

Júliusban és augusztusban, összesen nyolc napra sztrájkot hirdetett a Unite szakszervezet a londoni Gatwick repülőtér dolgozói körében.

Közel ezer dolgozó készül sztrájkolni a londoni Gatwick repülőtéren július végén és augusztusban – írja a TTG Media.

Az összesen 950 munkavállaló a Unite szakszervezet tagja, és négy különböző vállalat alkalmazásában áll, amelyek a földi kiszolgálás, a poggyászkezelés és check-in, valamint a repülőgép-kiszolgálás és koordináció területén tevékenykednek. A cégek Gatwick számos jelentősebb légitársaságát kiszolgálják.

A munkavállalók összesen nyolc napon át, július 28. és augusztus 1., valamint augusztus 4. és 8. között tervezik beszüntetni a munkát. Az érintett légitársaságok közé tartozik a Wizz Air is a British Airways, az Easyjet, a Ryanair, a TUI és a Westjet mellett.

A Cirium légiközlekedési elemző szerint a sztrájk napjain összesen 4410 járatindulás szerepel a menetrendben, ami több mint 840 ezer ülőhelynek felel meg.

Sztrájkok miatt július végén és augusztusban fennakadásokra és járattörlésekre kell számítani a Gatwick repülőtéren

Fotó: 123rf.com

A Unite szerint az akció – méretéből adódóan – elkerülhetetlenül fennakadásokat, késéseket és járattörléseket fog okozni az egész repülőtéren.

Mint közölték, a szakszervezet már január óta folytat tárgyalásokat a négy vállalattal, de azok eddig nem tettek megfelelő bérajánlatot. Az érintett dolgozók többsége átlagosan 12 font alatti összeget keres óránként, annak ellenére, hogy megterhelő és biztonsági szempontból kritikus feladatot lát el. Mint Sharon Graham, a Unite főtitkára elmondta, a szakszervezet elkötelezett amellett, hogy felszámolja az alacsony béreket a repülőtéren.

A Unite további három vállalat dolgozói körében is tart szavazást egy esetleges munkabeszüntetésről, ezek július 31-én zárulnak. Ha a dolgozók a sztrájkok mellett döntenek, azok a rákövetkező hónap közepéig megkezdődhetnek.