Tavaly több mint 12 ezer vonaton és buszon elhagyott tárgy került vissza a tulajdonosához

Forrás: turizmus.com

 2024. január 05. 14:59

Minden évben számos tárgy marad a buszokon, vonatokon, az elmúlt években folyamatosan növekszik ezeknek a száma, 2023-ban összesen már közel 21.500 darabot adtak le a MÁV-VOLÁN-csoportnak, amiből több mint 12 ezer jutott vissza a tulajdonosához.

Évről-évre számos értéket hagynak el az utasok – például telefont, pénztárcát, bankkártyát és iratokat, táskát vagy bőröndöt, könyvet, sapkát-sálat, szemüveget, esernyőt vagy ékszert. Az elveszett tárgyakat általában a járműveken szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók, autóbusz-vezetők, a takarító személyzet vagy az utasok találják meg és adják le a vasút-, illetve buszállomások forgalmi irodáiban, ahol a biztonságos kezelés érdekében az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, így kerülnek be az adatbázisba. 2023-ban összesen közel 21,5 ezer talált tárgyat rögzítettek, amiből több mint 12 ezer került vissza a tulajdonosához.

A legértékesebb elhagyott tárgyak nagyságrendileg néhány százezer forintot értek, ezek között szerepeltek műszaki cikkek – mobiltelefon, okosóra, laptop –, de az elmúlt évben találtak például elektromos rollert, kerékpárt, és maradt fenn a járatokon gitár, illetve hegedű is.

Tavaly több mint 12 ezer tárgy került vissza az utasokhoz

Fotó: MÁV / Facebook

 

A MÁV-VOLÁN-csoport 2022 tavasza óta vezeti közös adatbázisban e tárgyak listáját. Ezek a rögzítést követően egyből megjelennek a MÁVDIREKT rendszerében, ennek köszönhetően lényegesen könnyebb a talált tárgyak fellelése, függetlenül attól, hogy vonaton, buszon vagy valamely állomáson felejtette az utas. Elveszett értékeik után az éjjel-nappal hívható telefonszámok valamelyikén érdeklődhetnek a tulajdonosok – írja a MÁV közleménye.

A tárgyakat az adott állomáson 8 napig, azt követően a kijelölt gyűjtőhelyeken általában 90 napig őrzik.