Turisztikai kartell-botrány Romániában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. január 14. 16:20

Kartellezés miatt közel 2,5 millió eurós bírságot szabott ki a román versenyhivatal 13 utazási irodára és az irodákat tömörítő szakmai szövetségre.

A romániai versenyhivatal (CC) ma bejelentette, hogy 13 utazási irodát, valamint az utazási irodákat tömörítő szövetséget (ANAT) kartellezés miatt összesen 11,42 millió lejre (kb. 2,44 millió euró) bünteti.

A hivatal vizsgálata szerint a 13 utazási iroda 2013 júniusa és 2016 szeptembere között, a konkurencia szempontjából kényes információcserékkel úgy szabta meg üzletpolitikáját, hogy az értékesített utazási csomagok árai ne csökkenjenek.

A CC közleménye szerint a kartellező utazási irodák az említett időszakban semmilyen módon nem engedtek az áraikból, ugyanakkor gyakorlatilag kivették ajánlataikból a konkurensek olcsóbb kínálatait. Sőt, összejátszva a charterjáratokat üzemeltető cégekkel, lefoglalták ezeken a helyeket, hogy a konkurencia csak minimális számú kedvezményes széket kínálhasson, vagy egyáltalán helyet se kapjon. Ezzel a módszerrel is magasabb szinten tartották a csomagok árát.

A román verseny más ágazatokban is kemény büntetéseket rótt ki az utóbbi évek során

Fotó: pixabay

Ahogy az lenni szokott, a kartellező csapatban mégis akadt egy hunyó, mégpedig a Christian '76 Tour, amelyik vélhetően fülest kapott a CC nyomozásáról, és vádalkuért cserébe feladta a társait. A cég így egyetlen lej büntetést sem fizetett.

Annál inkább a többiek: a Touring Europabus Romania (övé a TUI Travel Center és Eurolines hálózat Romániában - 5,39 millió lej), Prestige Tours International (2,14 millió), Paralela 45 Turism (1,23 millió), Eximtur (685.116 lej) Happy Tour (519.597 lej), Aerotravel (400.754 lej), Prompt Service Travel Company (186.084 lej), valamint sokkal kisebb büntetésekkel a Fibula Air Travel, Corali Holidays, Air Fla, Nova Travel (ez is az Eurolines csoporté) Rezeda World Travel, Tez Tour.

Bűnösségük elismeréséért cserébe az Aerotravel, az Eximtur, a Fibula Air Travel, a Nova Travel, a Paralela 45 Turism, a Prompt Service Travel Company, a Rezeda World Travel, a Tez Tour és a Touring Europabus Romania húsz százalékos kedvezményt kapott a kirótt büntetési összegből.

Az ANAT-nak 53.304 lejes büntetőcédulát téptek le, mert kiderült, hogy 2012 szeptembere és 2016 áprilisa között a szövetség megtiltotta az értékesítőknek, hogy a tour-operátoroktól kapott jutalékuk kárára csökkentsék az árakat.

A CC a nyomozást még távolról sem zárta le, konkurenciaellenes tevékenységért most az állami légitársaság, a Tarom került górcső alá. Még nem tudni, hogy a most felgöngyülített ügyben sározódtak be, vagy másikban.