Uber-törvény készül az észteknél

Forrás: mmonline.hu

 2016. március 02. 15:44

A túlszabályozás helyett az innovációt helyezi előtérbe az a törvényjavaslat, amellyel Észtországban szabályoznák az Uberhez hasonló autómegosztó szolgáltatások működését.

Az észt parlament múlt pénteki sajtóközleménye szerint Európában először olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amelyben szabályoznák az Uberhez hasonló digitális platformok működését. A törvénytervezetet többek között Taavi Rõivas észt miniszterelnök, Kristen Michal gazdasági miniszter és Toomas Hendrik Ilves köztársasági elnök is támogatja – írja az mmonline.

Andrus Ansip, az Európai Bizottság Egységes Digitális Piacért felelős alelnöke szerint az észt vezetők ezzel egy különösen fontos lépést tesznek az európai digitális gazdaság kiépítése felé.

„Az észt parlamentnek nem a közösségi gazdaság mellett vagy ellen kell majd szavaznia; az emberek már döntöttek ezzel kapcsolatban. Az észt parlamentnek most az a feladata, hogy alkalmazkodjon ahhoz, amit az emberek szeretnének, és lebontsa az akadályokat, amelyek a közösségi gazdaság növekedésének útjában állnak. Ugyanez lenne a cél Európa más országaiban is" – jelentette ki Ansip.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottságnak – amely jelenleg az Egységes Digitális Piac megvalósításának folyamatát vizsgálja –nincs arra vonatkozó terve, hogy a piacok túlszabályozásával az innováció útjába álljon.