Új budapesti repülőtér építését javasolja a Smartwings

Forrás: turizmus.com

 2019. november 15. 14:51

A budapesti légtér szennyezettségét drámai módon lecsökkentené, ha egy új repülőtér épülne a főváros határában – erről beszélt Farkas Attila, a Smartwings Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a Trend Fm minapi adásában.

Viszonylag friss hír, hogy a HungaroControl közreműködésével a román és a bolgár légtérre is kiterjesztették a szabad légtérhasználatot, amelyet Magyarországon 2015-ben vezettek be. Ennek köszönhetően a repülőgépek egész nap a legrövidebb útvonalon közlekedhetnek, ezzel az átrepülő járatok útvonala naponta átlagosan 20 ezer kilométerrel, a repülési idő pedig 23 órával csökkenhet, ami 70 tonna üzemanyag-megtakarítást és 220 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet majd – hangzott le a Trend Fm műsorában.

 

Komoly terhelés alatt Budapest

Farkas Attila, a Smartwings Hungary ügyvezetője szerint a környezetterhelés szempontjából jó tendencia a szabad légtérhasználat bevezetése, de nem elegendő.

Farkas Attila

Fotó: turizmus.com / Dombóvári Judit

Bár a repülőgépgyártók egyre környezetkímélőbb gépeket gyártanak, amelyek könnyebbek, modernebb hajóművekkel vannak ellátva, kisebb a környezetvédelmi terhelésük, azonban a konjunktúra miatt egyre több repülőgép közlekedik a légtérben.

Budapest terhelését pedig különösen komoly problémának tartja a Smartwings vezetője. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér sajátossága ugyanis, hogy a kifutópályája pontosan szemben áll a várossal, emiatt a gépeknek ahhoz, hogy le tudjanak szállni, mindenképpen át kell repülniük Budapest felett az Árpád híd irányából, sehonnan nem tudnak kerülni.

Ez azt jelenti, hogy a repülőgépek a leszállás előtti utolsó percekben, amikor már alacsonyan repülnek, a budapesti lakosok nyakába zúdítják az általuk kibocsátott káros anyagot. Ezt a problémát Farkas Attila szerint csak egy módon lehet megoldani: fel kell építeni egy második repülőteret, hogy a környezetterhelést – amibe a zajterhelés is beletartozik – részben Budapest külterületére vezessük át. Ez a repülőtér bonyolíthatná például a teherforgalmat, a fapadosok és a charterek forgalmát.

Amikor a budapesti repülőteret tervezték, a negyvenes években, senki nem gondolt arra, hogy egyszer majd ekkora forgalma lesz, mint napjainkban. Azt is figyelembe kell venni, hogy Európa nagyvárosainak általában több repülőterük is van, ami támogatja a lakosoknak azt az egyre erősödő igényét, hogy tisztább levegőjű és zöld környezetben éljenek – tette hozzá.

Az interjú meghallgatásához kattintson a nyílra!

Levél Fürjes Balázsnak

Farkas Attila néhány héttel ezelőtt levelet írt Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárnak, amelyben vázolta az új repülőtérrel kapcsolatos javaslatát. Mint mondta, az első megbeszélésekre már sor került, és dolgoznak azon, hogy a döntéshozókat meggyőzzék a beruházás ökológiai és gazdasági előnyeiről.

A Smartwings (korábban Travel Service) 18 éve működik Magyarországon, és évente több száz repülést bonyolít le

Fotó: smartwings

A turizmus.com megkereste Farkas Attilát a rádiónyilatkozata kapcsán, aki  elmondta: a javaslatot pusztán légitársasági üzemeltetőként vetette fel, egyéb érdekeltsége nem fűződik hozzá. Szerinte a szolgáltatások színvonalának is jót tenne, ha megszűnne a nem megfelelő ár-érték arányt kínáló Budapest Airport monopóliuma, de ettől függetlenül is meg van győződve róla, hogy Budapestnek a túlzott terhelés miatt előbb-utóbb szüksége lesz egy másik repülőtérre.