Rapid üzleti randik a bud: workshopon

Szerző: Német Andrea

Forrás: turizmus.com

 2019. október 10. 13:56

A Budapest Airport hagyományosan minden évben teret biztosít arra, hogy a keresleti és kínálati oldal üzleti rapid randik keretében találkozzon, és tárgyalásokat folytasson a régi 1-es terminál épületében.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett eseményen 21 légitársaság és 10 utazási iroda kiállítóként volt jelen, akikhez 5-6 percenként ült le újabb és újabb tárgyalópartner. Az érdeklődésen is jól látszik, hogy pörög a piac, amit a Budapest Airport számai is alátámasztanak.

 

Impozáns statisztika

A napindító, applikáció segítségével interaktívvá tett prezentációban röviden összefoglalták a statisztikákat, ismertették az új úti célokat és bemutatták a fejlesztéseket.

A repülőtéren 16,2 millió utas fordul meg az idei évben, a körülbelül 9 százalékos bővülés az évről évre kétszámjegyű növekedést fejeli meg idén. 2019-ben a havi utasszám február kivételével (amikor szintén csak kis híja volt) minden hónapban elérte az 1 millió főt.

A legnépszerűbb városok London, Párizs és Frankfurt voltak, a növekedés alapján London, Tel-Aviv és Moszkva áll az élen (12-14%).

 

Jelentős járatbővítések

Az utassszám növekedését a jelentős kapacitásbővülés tette lehetővé a repülőtéren: mint megtudtuk, jelenleg 192 járat (145 úti cél) érhető el közvetlenül Budapestről. Ez még akkor is sok, ha egy városon belül két repülőtér két desztinációnak számít.

Örvendetes az is, hogy egyre több a hosszútávú járatok száma és kapacitása is, jelenleg 1 millió szék repül közvetlenül távoli desztinációkba.

Az idei nagy belépő Sangháj (Shanghai Airlines) és Szöul (LOT) volt, jövőre pedig Chicagónak lehet örülni, amit az American Airlines hoz újra elérhető távolságba.

Az idei új járatok körül kiemelkedik Nantes, melyen keresztül jól megközelíthetővé vált Bretagne és a Loire-vidék, illetve a London City repülőtérre közlekedő új LOT-járat, amely az üzletembereknek kifejezetten jó opció. Télen Luxemburg lesz az egyik újdonság, de az utasok végre Odesszába is közvetlenül repülhetnek több más új ukrán úti cél mellett. Jövőre jelentős járatbővítéseket jelentett be a Wizz Air, a Ryanair és a LOT is, és járatsűrítések is szép számmal lesznek.

 

Fejlesztések, kínaibarát repülőtér

A reptér a nagy utasforgalom-bővítés kapcsán infrastrukturális szempontból is kihívásokkal nézett szembe, melyeknek nagy volumenű fejlesztésekkel tett eleget.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, átadták a B utasmólót 27 új beállítókapuval és tíz utashíddal, 31 millió eurós befektetéssel. Átadtak két utasbiztonsági csatornát, új kordonrendszer és poggyászkiadót, új járatinformációs kijelzőt helyeztek üzembe. Tizenkét új elektronikus útlevél-leolvasó kapu is munkába állt, a repülőtér területén utastájékoztató kollégák teljesítenek szolgálatot.

A workshop helyszíne a régi 1-es terminál épülete volt

Fotó: turizmus.com

A bud: vip lounge is exkluzív szolgáltatásokkal fogadja a kiemelt utasokat, illetve folyamatosan újulnak meg és alakulnak át a duty free üzletei.

Az egyik legérdekesebb fejlesztés azonban az, hogy szeretnék a légikikötőt kínaibarát repülőtérré tenni. Ehhez a kínai feliratokon túl biztosítanak majd például több helyen melegvíz-vételi lehetőséget teához, illetve új, kínaiak által előszeretettel használt fizetési módok is elérhetők lesznek a duty freeben.

Nem véletlen, hogy a Budapest Airport idén zsinórban 6. alkalommal kapta meg a Skytrax Legjobb kelet-európai repülőtér díját, amelyet az utasok szavazatai alapján ítélnek oda, illetve munkájuk fontos elismerése volt a Routes Europe & World marketing díja is, amelyet Szingapúr, Hongkong és Amszterdam elől sikerült elhozniuk.