UNWTO: a turizmus növekedésével nő az ágazat felelőssége is

Forrás: turizmus.com

 2019. május 23. 12:24

A UNWTO turisztikai barométerének legfrissebb jelentése szerint a nemzetközi turizmus tovább növekedett 2019 első negyedévében, és az esztendő egészére is növekedést várnak a szakértők.

A 4 százalékos globális átlagnál magasabb külföldi turistaérkezést mutat a Közel-Kelet (+ 8 százalék), valamint Ázsia és a Csendes-óceán (+6 százalék). Európában és Afrikában 4, Amerikában pedig 3 százalékos a növekedés.

A Karib-térség kiugró emelkedést mutat, (+ 17 százalék) ami jó jel, hiszen a 2018-as hurrikánok miatt ott nagy volt a visszaesés. Ázsia és a csendes-óceáni térség az első három hónapban 6 százalékos növekedést produkált, a kínai piac különösen jó teljesítményt könyvelhet el.

„A nemzetközi turizmus továbbra is világszerte pozitív fejlődést mutat, ami részben a bővülő légi kapacitásnak, részben a vízumkönnyítéseknek köszönhető. A beérkezők növekedése kicsit lassult az elmúlt két év kivételes eredményei után, de az ágazat továbbra is gyorsabban nő  a globális gazdaságnál" – állapította meg az UNWTO főtitkára, Zurab Pololikashvili.

Az UNWTO szerint invesztálni kell az innovációba, a digitálizációba és az oktatásba

Fotó: pexels.com

„Ez a növekedés egyben azt jelenti, hogy nagyobb az ágazat felelőssége a munkahelyteremtésben és a jobb életszínvonal elérésében. Invesztálnunk kell az innovációba, a digitálizációba és az oktatásba, hogy kihasználhassuk az idegenforgalom kínálta előnyöket, ugyanakkor enyhítsük a környezetre, és a társadalomra gyakorolt esetleges káros hatásokat" – tette hozzá Pololikashvili. Ebben a világszervezet jó példával járt elöl, amikor meghirdette az első globális turisztikai startup versenyt.

Az UNWTO szerint a 2018 végén végbemenő lassulás után újra tapasztalható a globális turizmus növekedésébe vetett bizalom. A 2019 első négy hónapjában tapasztaltak alapján a szakértők értékelése az idegenforgalmi teljesítményről meglehetősen pozitívnak mondható. A 2019-re vonatkozó előrejelzés szerint idén a nemzetközi turistaérkezések számának bővülése 3 és 4 százalék között lesz.