Vízumkönnyítés a Szentpétervárra utazók számára

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 24. 11:52

Október 1-jén életbe lép az a vízumkönnyítési rendelet, amely szerint lehetővé válik egy új típusú vízum igénylése Oroszországba.

Az új vízum egyszeri üzleti és turistacéllal igényelhető elektronikus úton, ingyenes lesz és egy hónapnyi érvényességen belül nyolc nap tartózkodást tesz lehetővé Szentpéterváron és Leningrád megyében – tudósít a Konzuli Szolgálat.

A reptéri tartózkodás vízummentes, amennyiben azonban a látogató belép Oroszország területére, vízum szükséges abban az esetben is, ha csak pár órát tölt az Oroszországi Föderáció területén, például két repülőtér közötti út erejéig.

Az Európai Unió összes tagállama, így Magyarország állampolgárai is igényelhetik az új vízumfajtát erre a linkre kattintva.

Egyszerűbb lesz eljutni Szentpétervárra

Fotó: unsplash.com

Erre figyeljen Oroszországban!

A Konzuli Szolgálat megjegyezte még, hogy Oroszország a terrorizmus célországai között a közepesen fenyegetett országok közé sorolható. Az esetleges terrortámadások megelőzésére az országban nagy hangsúlyt fordítanak, azokat a helyeket, ahol nagyobb tömeg fordul meg, így a kulturális, sport és közintézményeket fokozottan ellenőrzik mágneskapuk elhelyezésével és személyi motozással.

Azt utazóknak azt ajánlják, kizárólag hivatalosan működő taxitársaságoktól rendeljenek taxit, és ne üljenek be a „fekete taxikba”, melyek alacsonyabb tarifáért, illegálisan szállítanak utasokat, és rájuk nézve veszélyt jelenthetnek.

Vigyázzanak értéktárgyaira és útlevelükre, különösen a turistalátványosságok és a pályaudvarok környékén. Ne hagyják értéktárgyaikat őrizetlenül szállodai szobájukban vagy járműveken.

Az orosz rendőri szervek bármikor bárkit igazoltathatnak gyanú vagy ok nélkül is, ezért az utas mindig tartsa magánál útlevelét, a regisztrációt tanúsító dokumentumot és a határon kapott migrációs kártyát.

Előfordul, hogy őrizetbe vett vagy letartóztatott személyek esetében az orosz hatóságok nem tájékoztatják a külföldi állampolgárt a konzuli védelemhez való jogáról, és a nagykövetséget, illetve főkonzulátusokat sem értesítik a konzuli egyezményben meghatározott határidőn belül az eljárás megindításáról. Ilyen esetekben az érintett lehetőség szerint közvetlenül vegye fel a kapcsolatot a konzulokkal – ajánlja a Konzuli Szolgálat. A konzuli ügyelet folyamatosan működik.