A bolgár tengerpart új élete

Forrás: turizmus.com

 2018. június 19. 10:52

Több mint negyven utazási irodai partnerének mutatta be a bolgár tengerpartot június 8. és 16. között a Robinson Tours.

A júniusi study túra résztvevői – rövid szófiai, plovdivi és várnai városnézés után – északról délre haladva ismerhették meg a bolgár tengerpartot Aranyhomoktól kezdve Obzoron és a Naposparton át a kihagyhatatlan Neszebárig és a szintén hangulatos Szozopolig.

A szófiai Alekszandr Nyevszkij-székesegyház

Fotó: turizmus.com

Bulgária turisztikai kínálata mára nagyon sokszínű és változatos színvonalú, valójában mindenki megtalálhatja, amit keres. Az öt- és négycsillagos szállodák közül néhány olyan színvonalat képvisel, ami ugyanebbe a kategóriába sorolná a világ bármely országában. Jelen vannak olyan spanyol láncok például, mint a Melia és a Barcelo. Az all inclusive ellátás nagyon sok helyen jelemző, a menü felvonultatja a bolgár konyha jellegzetes ételeit is: sok friss zöldség, gyümölcs, sopszka saláta, a kebabcse nevű fasírtféleség, roston sült húsok, a „bolgár ajvár”, a ljutenica. A félpanziót itt inkább a pénzesebb vendégek választják. Programok és animáció – magyar nyelvű is! –, nem ritkaság. Saját medence szinte mindenhol van, csúszdákat sok helyen találni, néha pedig egész csúszdaparkot építettek.

A legtöbb szállodának saját medencéje is van

Fotó: turizmus.com

Bulgária azok számára is vonzó lehet, akik kedvező ár-érték arányú desztinációt keresnek. Csak a Robinson Tours heti négy chartergépet indít ide, van köztük debreceni is. Aki bírja, a kedvezőbb árú buszos utat is választhatja, ráadásul a járművekre több vidéki nagyvárosban is fel lehet szállni. A bulgáriai szállodák között is van olyan, ahol valódi retró hangulattal – tükrös paplan is van! – és nagyon kedvező árakkal lehet találkozni. A sör olcsó és jó, már egy levától (kb. 150 forint) kapható, a bolgár bor is kellemes. Az éttermek és a boltok kicsit olcsóbbak, mint a magyarországiak, és gyakran árulnak nagyon szép gyümölcsöt kis műanyag tálkákban a sétálóutcák mentén. Utóbbiakat többnyire amúgy is sátrak szegélyezik, ahol szalmakalaptól kezdve naptejig a bizsukig sok minden kapható.

Tengerparti hangulatkép

Fotó: turizmus.com

A tenger és környezete gyönyörű, a finom homokos strandokon napernyő és napágy bérelhető néhány ezer forintért egész napra, de szabadstrandot is mindenhol lehet találni néhány perces sétával. Sok szállodának saját partszakasza van, ilyenkor nem kell fizetni a strandeszközökért – ezt érdemes foglalás előtt tisztázni. A strandolás mellett remek program a kóborlás Neszebár vagy a Naposparttól kissé távolabb fekvő Szozopol hangulatos utcáin. A helyiekkel angolul, németül vagy oroszul lehet pár szót váltani, és itt szeretik a magyarokat. A helyi tömegközlekedés korrekt és viszonylag olcsó, és a busz mellett a dottó névre hallgató kisvonatot is bele kell érteni. A taxi sem megfizethetetlen, főleg ha többen utaznak együtt.

A tanulmányút résztvevői

Fotó: turizmus.com

A teljes beszámoló a Turizmus.com júliusi-augusztusi számában lesz olvasható.

(x)