A csobbanás és a wellness élménye Lazio gyógyfürdőiben

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 04. 16:27

Tíz emberből – főleg, ha focirajongók – kilencnek a Lazio futballcsapat ugrik be kapásból az olasz régió nevének hallatán. A Federterme júliusi tanulmányútja után azonban nekem elsőként a gyógyvizek jutnak majd eszembe Lazióról.

Az olasz fürdőszövetség (Federterme) és az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ITA) már tavaly elindította közös túráit, melynek keretében hét olasz régióba szerveztek gyógyfürdős élménytúrákat. Az első út (amelyen tavaly ősszel szerkesztőségünk másik munkatársa is részt vett) Toszkánába vezetett, és az élménytúrák sorát a kevésbé ismert, ám annál gyönyörűbb Lazio zárta.

Lazióban – melynek székhelye az olasz főváros – a rómaiak előtt etruszkok és különböző itáliai törzsek éltek, köztük a latinok, akikről ezt a földrajzilag igen változatos területet elnevezték. A táj domborzatát négy vulkán kitörései formálták, a láva termékennyé tette a talajt, a kráterek helyén kis tavak alakultak, és a régió számos hőforrása is – főként Tivoli, Viterbo és Fiuggi körül – a vulkáni tevékenység emlékét őrzi.

A Lazio és Toszkána határán elterülő Terme di Vulci spa glampingjében el lehet bújni a világ szeme elől

Fotó: Vajk Brigitta/Turizmus.com

A tanulmányút során hat különböző fürdőhelyet látogattunk végig, mindegyik a maga nemében olyan egyedi karakterekkel rendelkezik, amelyért érdemes felfedezni, vagy egy római kiruccanást összekötni a megtekintésével.

 

A spa és a glamping találkozása

A Lazio és Toszkána határán elterülő Terme di Vulci spa glampingje ideális úti cél mindazoknak, akik szeretnék elbújni a világ szeme elől, és maximálisan átadni magukat a relaxálás minden válfajának. Mindehhez nemcsak a fürdőkomplexum szolgáltatásai és luxussátrai járulnak hozzá, hanem a környező táj varázslatos szépsége is – mintha csak Toszkána festményre illő zöld lankái folytatódnának itt.

A látogatót 4 gyógyvizes medence, körülöttük bár, étterem, valamint külön spa „kunyhók” – a törökfürdőtől a szaunán át a kezelőhelyiségekig – és egy vadromantikus glamping is várja.

Luxussátrak hatalmas terasszal Terme di Vulciban

Fotó: Vajk Brigitta/Turizmus.com

Mint megtudtuk, a modern gyógyfürdő kezeléseinek kiválasztásakor nagyban támaszkodtak a vidékeken több mint 3000 évvel ezelőtt élt etruszkok ősi bölcsességére, akik főként életenergiáik újraaktiválására használták az ásványi sókban gazdag gyógyvizet.

A glamping minden kényelemmel ellátott 2-4 fős luxussátraiban a természettel való harmóniát élhetjük meg leginkább. Minden sátorhoz – amelyben a háló mellett stílusos nappali és komfortos fürdőszoba is található – veranda és saját pezsgőfürdő is tartozik, ami a tökéletes visszavonulást, az elrejtőzés élményét kínálja.

A vidék egyik legnagyobb főszereplője itt is az olajfa. A „zöld arany” előállításának folyamatát, a préselés és a tárolásának művészetét a környéken fellelhető történelmi olajmalmok látogatása során is felfedezhetjük.

Vulciban megkóstoltuk a többszörösen díjazott Vulcino brand zenekedvelő olívaolaját

Fotó: Vajk Brigitta/Turizmus.com

A tápanyagokban gazdag, vulkanikus talajon növő, a smaragd és az arany színeiben pompázó, fűszeres ízű Tuscia-olajból mi is kóstolhattunk a Vulcino brand jóvoltából. A számos nemzetközi elismeréssel – köztük a Slow Food Grande Olio Slow 2021 díjjal ­– kitüntetett termékeik egyediségét az adja, hogy az olívaolajat Mozart és Bach zenéjének jótékony frekvenciáival is „érlelik”.

 

A víz, ami a pápákat is gyógyította

A Rómától bő 1 órányi útra található Vitebro ad otthont a több mit 3 évtizede családi vállalkozásban működő Terme dei Papi fürdőkomplexumnak, melyet az olasz fürdőszövetség (Federterme) a Top Superior kategóriába sorolt be. A Socrate Sensi üzletember gyermekei és unokái által irányított spa elsősorban a rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező hipertermális vizével vonzza a látogatókat.

Az ásványi anyagokban rendkívül gazdag víz (kén-szulfát, alkáli-hidrogén-karbonát) a Bullicame-forrásból tör elő 58°C-on, és gőzölögve érkezik a fürdő monumentális, 2 ezer négyzetméteres medencéjébe. Ráadásul a több mint 100 éves medencében, melynek kő kifolyói még archaikusabbá teszik a látványt, hajdan a pápák is fürödtek, innen a neve.

Százéves óriásmedence fenséges cédrussal Terme dei Papiban

Fotó: Vajk Brigitta/Turizmus.com

A pápai címer mindenfelé felbukkan a fürdőkomplexumban, valamint a fürdőhöz tartozó éttermek terítékein, de nem utolsósorban az V. Miklós pápáról elnevezett elegáns, 4 csillag superior Hotel Niccolò V-ben is.

Az egyedülálló fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkező vizet krónikus bőr-, mozgásszervi, légúti, nőgyógyászati, érrendszeri és nyirokrendszeri betegségek kezelésére használják. De ugyanilyen kiváló a közeli vulkanikus eredetű tóból kinyert iszap gyógyító hatása is, valamint annak a törökfürdővé alakított természetes barlangnak a terápiás tulajdonsága, amely szintén a fürdőkomplexum része.

Megtudtuk, hogy ez az egyetlen olyan „nedves” gyógybarlang Olaszországban, amelynek 45-48°C-os hőmérséklete és kéngőzben gazdag környezete felerősíti a Bullicame-vizek gyógyító erejét, s az egész szervezetre, így a bőrre, a légutakra, az ízületekre és az anyagcserére is jótékony hatással van.

 

Már Michelangelo is ezt itta

Míg eddig Lazio régió Rómától északnyugatra eső fürdővárosait néztük meg, most délkelete vesszük az irányt, és az ország leghíresebb gyógyvizét meg is kóstoljuk. Fiuggi, vagy ahogy hívják, a „termálvárosok királynője” a középkor óta ismert alacsony ásványianyag-tartalmú vizéről, amelyet VIII. Bonifác pápa a „jólét vizének” nevezett, és Michelangelo is rajongott érte.

A szinte hideg ásványvíz forráshőmérséklete mindössze 12,4 °C, és vizelethajtó, tisztító és veseműködést serkentő tulajdonságairól ismert.

Fiuggi óvárosában kortárs „falfirka” emlékszik meg VIII. Bonifác pápáról, aki rajongott a „jólét vizéért”

Fotó: Vajk Brigitta/Turizmus.com

Az Acqua Fiuggi talán az egyetlen olyan víz Olaszországban, amelyről a forrás köré telepedett falut is Fiugginak nevezték el (korábbi neve 1911-ig Anticoli di Campagna volt).

A város két jól megkülönböztethető részre oszlik, egy 20. századi fürdővárosra (Fiuggi Terme), valamint a fölé emelkedő tipikus középkori dombvárosra, ahol a látogatónak érdemes sétát tennie a hegyoldalba kapaszkodó óváros ódon falai közt, hogy aztán fentről is megcsodálhassa a festői vidéket.

A fürdőváros gyógyvizét két forrás – a Fonte Anticolana és a VIII. Bonifác pápáról elnevezett kút – táplálja, melyekhez természetvédelmi területen keresztül vezet az út ezüstcédrusok, szekvóiák, örökzöldek, színpompás virágágyások és hortenziák között. S míg a park bejárata a múlt századi szecessziót idézi, a forrás fölé a ’60-es évek brutalista építészetét türköző hatalmas betongombát emeltek, méghozzá a kor olasz sztárépítészének, Luigi Morettinek (a washingtoni Watergate-palotát is ő tervezte) impozáns munkáját.

Luigi Moretti sztárépítész „betonbrutál gombája” alatt lehet inni a fiatalság vizéből

Fotó: Vajk Brigitta/Turizmus.com

Meglepő, de a betonmonstrum cseppet sem tájidegen, harmónikusan olvad környezetébe. Már-már elhisszük – miközben a vizet kóstolgatjuk –, hogy egy óriásgomba bújt elő a hatalmas fák árnyékából.

S mivel ebédünket a helyi golfclubban költöttük el, azt is megtudtuk, hogy az 1928-ban létesült Fiuggi Golf Club 18 lyukú golfpályájával Olaszország legrégibb ilyen intézménye.

 

Valóra válik az ókori nemesasszony és a 19. századi vállalkozó álma

Fiuggitól kicsit délebbre, alig félórányi útra található Ferentino, melynek óvárosa egy 400 méter magas hegycsúcson koronaként ékeskedik. A hegy alatt elterülő Terme Pompeo spa és gyógyászati komplexum 1854 óta működik, azonban az itt található gyógyvizet már a római időkben is ismerték, sőt az első termálépületek létrehozását egyenesen Flavia Domitillának, Vespasianus császár unokájának tulajdonítják.

A 19. században a komplexum névadója, Ambrogio Pompeo helyi vállalkozó futtatja fel a fürdőt és teszi olyan híressé, hogy még a pápai állammal is szerződést köt, melynek értelmében napi 100 fürdőt biztosít a katonák számára. Számos tudós érdeklődését felkeltette az itteni savas-kénes víz, amelynek alkalmazásával sok betegséget tudtak gyógyítani.

Terme Pompeo vizében egykor római katonákat kúráltak

Fotó: Vajk Brigitta/Turizmus.com

Ma már persze a kúrák nagy része a megelőzésről szól, így a klasszikus fürdőszolgáltatásokat szépségmegőrző, fitnesz- és relaxációs programokkal ötvözik, amelyre nagy a kereslet.

A fürdőkomplexumot a mai napig üzemeltető Pompeo család ars poeticája, hogy „csodadiétájukkal”, valamint testre szabott „Wellness Medicine” projektükkel és a folyamatos monitorozással, elemzéssel kiváló eredmények érhetőek el az egészséges, harmonikus életmód és a betegségmegelőzés terén.

 

Iszapterápia a hegyek között

Ez a fürdő annyira eldugott helyen található Campania és Lazio tartományok találkozásában – ahol Nápoly már közelebb van, mint Róma –, hogy az oda vezető helyes utat még a sofőrünk is alig találta meg, útvonaltervező ide vagy oda.

A Suio Terme városkáról van szó, ahol a Garigliano folyó völgye varázsolja vadregényessé a dimbes-dombos tájat, és itt bújik meg az erdők között a Vescine fürdőkomplexum (Complesso Termale Vescine), körülötte 31 hektáros buja, erdős, parkos terület ­– elvonulásra nem is kell mesésebb.

Teljes lazulást kínál a Complesso Termale Vescine egyik kültéri medencéje

Fotó: Vajk Brigitta/Turizmus.com

Az itt fellelhető hipertermikus kénes víz magas ásványianyag-tartalma és a legmodernebb eszközökkel biztosított az iszapterápia főként a csont-ízületi betegségekre gyógyír, valamint izomtónus-zavarok és egyes bőrhibák megszüntetésére. Mint szakembereik elmondták, figyelemre méltóak különféle inhalációs kezeléseik, és különös gondot fordítanak a masszázsterápiás kezelésekre is.

Beszédesek a gyönyörű tájba illeszkedő szabadtéri medencéik, amelyek a Smart és a Relax névre „hallgatnak”.

A fürdőhöz tartozó 4 csillagos szálloda szobáinak nemcsak a modern elegancia a jellemzője, hanem a belőlük nyíló pazar panoráma is a környező vidékre.

 

Tivoli fehér vize és ősi olajfája

Bevallom, a túra csúcspontja számomra Terme Tivoliban érkezett el, ahol a fürdő bemutatása után máris az egyik óriásmedencében találtam magam, és mivel záróra után érkeztünk, abban a kiváltságos élményben lehetett részünk, hogy csak mi, meghívottak élvezhettük a megérdemelt hűsítő csobbanást.

A fehér víz (Acque Albule) elnevezés még az ókorból származik, az itt feltörő forrás hipertermikus kénes vize a nyomás csökkenésekor a felszínen gáznemű emulziót képez, ettől a fehéres szín – magyarázta a fürdő szakembere.

Kilátás a Tivoli Terme gyógyfürdőjére, a Terme di Romára a Victoria Terme Hotel egyik szobájából

Fotó: Vajk Brigitta/Turizmus.com

A víz gyógyító ​​hatásáról egy római történetíró is beszámolt, miszerint „a harcban megsebesült katonákat Acque Albule-ba vezették, ahonnan gyógyultan tértek vissza”. De nemcsak a közkatonák élvezték áldásos hatását, Hadrianus császár pazar villájának (Villa Adriana) medencéibe is ez a víz folyt, Augustus római császár pedig a köszvényét gyógyította vele.

A fürdő területén a 2000-es évek elején hatalmas fejlesztési projekt indult a négy történelmi medence körül – ezek területe összesen 6 ezer négyzetmétert tesz ki –, szállodák, rekreációs és gyógyközpontok létesültek, és a legkülönfélébb wellnesscsomagokkal a turisztikai szolgáltatások sora is bővült. Az Acque Albule Terme di Roma mára az egyik leglátogatottabb fürdő lett az országban, s külföldi vendégeinek száma is jelentős.

Hihetetlen: ez a méltóságteljes olajfa már elmúlt 150 éves, amikor a Nyugatrómai Birodalom bukásával kezdetét vette a középkor

Fotó: Vajk Brigitta/Turizmus.com

S bár a tanulmányút során Tivoli történelmi jelentőségű óvárosát sajnos nem tudtuk megcsodálni, kárpótolt minket a fürdő területén található, matuzsálemi korú olajfa, amely méltóságteljesen szemléli a tájat egy domb tetejéről – immár 1700 éve.