Kiaknázásra várnak a geoturizmusban rejlő hazai lehetőségek

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2021. május 12. 14:51

A geoturizmus Magyarországon és szerte a világon egy dinamikusan fejlődő turisztikai termék. Ebben a témában jelent meg egy új tanulmány a Turizmus Bulletin c. szakmai folyóiratban.

A Turizmus Bulletin 2021. évi 1. számában megjelent „A geoparkok szerepe a geoturizmusban, különös tekintettel a hazai helyzetre” című tanulmányban Pappné Vancsó Judit, Nagy Mónika és Bazsó Tamás rámutat a földtudományi értékvédelem fontosságára, valamint a feltörekvő geoturizmus szerepére hazánkban.

A geoturizmus az ökoturizmus egy speciális, dinamikusan fejlődő részterülete. A geoturizmus vizsgálata és jelentősége a hazai turisztikai palettán egyelőre marginális, nemzetközi vonatkozásban azonban egyre fejlődő területről beszélhetünk. Az aktuális trendekből kiindulva a szerzők célja a szakma képviselőinek tájékoztatása a geoturizmus sajátosságairól, valamint a jelenség hazai helyzetének és fejlesztési lehetőségeinek az áttekintése.

A szerzők részletesen bemutatják a geoturizmus definícióját, a hazai geoparkok működési tapasztalatait, valamint a Magyar Geopark Bizottság (MGB) álláspontját a turisztikai termék fejlődési lehetőségeiről, melynek részletei az ún. Nemzeti Geopark Koncepcióban is olvashatók.

gemenc

Ökoturisztikai Központ, Gemenc

Fotó: Ökoturisztikai Központ Gemenc/Farkas Gyula

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy a geoparkok és az erre épülő geoturizmus komplex módon értelmezi és kezeli az egyes örökségturisztikai elemeket. A megmaradt élővilág, valamint ezen erőforrásokra is épülő történelmi, kulturális értékek és a hagyományőrzés bemutatásával unikális turisztikai élmény nyújtható mind a belföldi mind pedig a hazánkba látogató turisták részére.

A geoparkok továbbá a helyi gazdaság- és területfejlesztésben is kiemelkedő szerepet játszhatnak, így a helyi lakosság számára is prioritást jelenthet a termék felfuttatása. A Magyar Geopark Bizottság által kidolgozott fejlesztési koncepció szerint a nemzeti geopark fogalom bevezetése lehetővé tenné a nemzetközi minősítést elérni nem tudó, de védendő földtudományi értékekkel rendelkező területek geopark hálózatba kerülését – áll a tanulmányban.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.