A százéves budapesti házakat ünneplik hétvégén

Forrás: MTI

 2015. április 16. 12:29

Temetői séták, kerékpáros városnézés, templomkörutak és kiállítások is kísérik a 100 éves fővárosi házak ünnepét a hétvégi Budapest100 programsorozathoz kapcsolódva.

Öt éve indult el a százéves fővárosi házakat bemutató Budapest100 programsorozat, ebből az alkalomból ezúttal nemcsak az építésük, falavatásuk vagy alapkőletételük centenáriumát idén ünneplő házakat köszöntik, hanem azokat is, amelyek 1911–1915 között készültek. Az önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő civil programhoz számos kísérőrendezvény és tematikus séta, kiállítás is kapcsolódik.

Fotó: Budapest100.hu/Danyi Balázs


Szombaton és vasárnap is részt lehet venni többek közt a Mechwart-liget környékén, a XII. kerületben, a Bartók Béla úton és a belvárosban épült 100 éves házakat bemutató sétákon, és lehet még jelentkezni a szombat reggeli temetői programra is, amely a 100 éves síremlékek között vezeti végig az érdeklődőket a Nemzeti Sírkertben.

Zuglóban az egy évszázados templomokat mutatják be, de részt lehet venni a Harsányi János Nobel-díjas közgazdász tiszteletére rendezett kerékpártúrán is.

Élő társasjátékot szervez a Hosszúlépés civil szervezet, amely a Budapest100 legérdekesebb házait mutatja be egy interaktív, városismereti fejtörő segítségével. A részvevők az eldugott rejtvényeket megfejtve fedezhetik fel a főváros évszázados épületeit.

Lesz fényfestés is; a Horánszky 12. számú épület homlokzatát szombat este mozgóképes vetítéssel, zenével egybekötött kétórás műsor kelti életre.

Számos előadás, beszélgetés és épületismereti séta várja még az érdeklődőket, valamint az idén a program öt évét bemutató, április 8-án nyílt fotókiállítás is megtekinthető május 9-ig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Reviczky utcai épületének aulájában.

A Budapest100-at a brit Guardian 2013-ben a kontinens legérdekesebb programjai közé válogatta, valamint elnyerte a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung (Élő Város Alapítvány) által kiírt pályázaton A legszebb városi ünnep címet. Az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai zsűrije 2014-ben az Év Önkéntes Programjává választotta.

A rendezvényre tavaly csaknem húszezren voltak kíváncsiak.