A The Telegraph öt csillaggal jutalmazta a Fesztiválzenekart

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 31. 10:30

A Budapesti Fesztiválzenekar tíznapos európai turnéval indította az új évadot. A hangversenysorozat egyik csúcspontja a londoni BBC Promson adott koncertjük volt, ahol hatezer ember előtt játszottak. A The Telegraph öt csillaggal jutalmazta az előadást, a BBC feltette a koncertet a honlapjára.

Európai turnéja egyik csúcspontjaként a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ötcsillagos koncertet adott a világ egyik legnagyobb komolyzenei fesztiválján, a BBC Promson. A hangversenyről felvétel is készült, amit egy hónapon keresztül bárki meghallgathat a BBC honlapján. A tíznapos turné egy San Sebastian-i rezidenciával indult és Koppenhágában ért véget, egy vidámparkban.

Mozart utolsó éveinek három darabjával, köztük a Requiemmel állt a közel hatezer fő befogadására képes Royal Albert Hall színpadára Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar. A BBC Proms máig a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb komolyzenei fesztiválja, ahol a BFZ visszatérő vendég.

 

A The Telegraphöt csillaggal jutalmazta az előadást, amelyen a Fesztiválzenekar két művésze, Ács Ákos (klarinét szólamvezető) és Fejérvári Zsolt (nagybőgő szólamvezető) szólistaként is bemutatkozhatott az A-dúr klarinétversennyel, illetve a Per questabellamano című darabbal. A brit lap kritikusa kiemelte a zenekar „mély, bensőséges, fennkölt" játékát, amit a közönség „kábult csenddel" hálált meg. Fejérvári „szinte már abszurd virtuozitása" és Ács „kecses, friss, beszédes és misztikus játéka és muzikalitása" pedig szintén magával ragadta a szerzőt. A teljes koncertet bárki meghallgathatja a BBC honlapján egy hónapon keresztül.

San Sebastian kéthetes zenei fesztiválján (Musical Fortnight) szintén nem először fordult meg a BFZ, de idén már rezidens zenekarként, három különböző programmal léptek fel. A Mozart-est mellett Mahler 3. szimfóniájával, illetve egy Stravinsky-Bartók-Dvořák-programmal készültek, a siker pedig itt sem maradt el. A helyi beszámolók szerint „szerencsésnek mondhatja magát minden ember, aki hallhatta a BFZ kiemelkedő játékát". „A Fesztiválzenekar hatalmas űrt hagyott maga után a San Sebastian-i közönség szívében. Reméljük, nem csak pletyka, hogy visszatérnek."

A magyar együttes Koppenhágában zárta turnéját a Tivoliban, ami az egyik legrégebbi érintetlenül fennmaradt vidámpark a világon. Andrew Mellor kritikus a Twitteren összegezte a koncertet, ahol az országban igen ritka álló ovációval fogadták a zenekar játékát: „Milyen pompás, milyen pazar hangzás! Az eszemet sem tudom, mikor láttam skandináv közönséget így megvadulni egy koncert után."

A BFZ-t a hangverseny után a koppenhágai magyar nagykövet, Hellebrandt László látta vendégül, a fogadás díszvendége pedig a dán kulturális és egyházügyi miniszter, BertelHaarder volt, aki szintén külön köszöntötte Fischer Ivánt és zenekarát.

A Fesztiválzenekart itthon legközelebb a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztiválon hallhatja a közönség szeptember 21. és 28. között, három különböző programmal.