A turisztikai élménynövelés új eszköze: gamification

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. október 12. 08:07

A Turizmus Bulletin 2020/3. számában megjelent, „Játékosítási megoldásokra való nyitottság zenei fesztiválokon” című tanulmányban Iványi Tamás a gamification turisztikai lehetőségeit vizsgálta a könnyűzenei események kontextusában.

Egyes turisztikai szolgáltatások játékosításával már legalább 44 európai desztinációban találkozhatunk, a tanulmány szerint számuk folyamatosan növekszik. A feltáró szekunder és primer kutatás a turizmus területén belül a zenei fesztiválokat és az ezekhez kapcsolható játékosítási lehetőségeket mutatja be, továbbá a fesztiválturizmus által nyújtott élménylehetőségeket is összefoglalja, a témakörben készült szakirodalmat szintetizálja.

A zenei fesztiválok játékosítását középpontba helyező primer kutatás kifejezetten a Z generáció igényeire fókuszál, a kutatási alanyok az élménymegosztás motivációi alapján klaszterekbe lettek sorolva. A válaszadóknak négy különböző, fesztiváljátékosítási programot (pl. város vagy fesztiválhelyszín bejárása) kellett értékelniük, illetve rangsorolniuk azok élménytartalmát, attraktivitását.

Turisztikai szolgáltatások játékosításával már legkevesebb 44 európai desztinációban találkozhatunk a tanulmány szerint

Fotó: 123rf

Az online kérdőíves megkérdezés alapján látható, hogy a speciális, kihívásokkal teli élményeket kereső fesztiválozók érdeklődnek elsősorban a gamification megoldások iránt.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy az eredmények a programszervezők számára is hasznos tanulságokkal szolgálhatnak, a Z generációs mintán tesztelt megoldások okostelefonos applikációval, weboldallal összekötve létrehozhatók, eredményességük pedig könnyen mérhető.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.