Budapest Essentials, trendi Budapest a külföldi újságíróknak

 2014. június 04. 21:32

Amíg más városok a már felépített – és általában egységes képet mutató – arculatukkal „hódítanak", addig Budapest megújult romkocsmákkal, bisztrókkal, szórakozóhelyekkel, fesztiválokkal vagy éppen borbárokkal hívja fel magára a figyelmet.

A Magyar Turizmus Zrt. évek óta úgy alakítja tanulmányútjainak programját, hogy a fővárosunkba látogató külföldi újságírók teljes képet kapjanak Budapest megújult, fiatalos arcáról is.

A főváros kifejezetten trendi, divatos oldalának felfedezéséért látogatott hazánkba 23 külföldi újságíró május 29. és június 1. között a Magyar Turizmus Zrt. meghívására. A négynapos tanulmányút apropója a Budapest Essential fesztivál felkeresése volt, melynek „tesztelése" mellett Budapest nem szokványos látnivalóival is megismerkedtek a külföldi zsurnaliszták, a Budapest Underguide csapatának segítségével. A tanulmányút az elmúlt néhány évben létrehozott új szolgáltatásokat, a városban lezajlott fejlesztéseket, kulturális, gasztronómiai, design trendeket kívánta bemutatni a résztvevő újságíróknak, bloggereknek. Az előzetesen kialakított tervhez képest az újságírók olyan különleges, meglepetésprogramokon is részt vehettek, mint nosztalgia repülős városnézés Li-2-es géppel, néptánctanulás a Hősök terén, de felültek az Erzsébet téren felállított Budapest Eye-ra is. Szintén egy meglepetésprogram részeként látogattak el a Kazinczy utcai Mika Tivadar Házhoz, ahol a Színes Város Strongbow Budapest fesztivált népszerűsítő sajtótájékoztató során avatták fel ünnepélyesen az első tűzfalat.

Ennek, a Budapest és környéke térképét ábrázoló tűzfalnak a befejezésénél működtek közre az újságírók, az utolsó ecsetvonásokat elvégezve. Augusztusban egyébként, még tucatnyi kültéri tűzfalat festenek meg hazai és külföldi képzőművészek, a festésekről pedig ismert magyar reklámfilmrendezők készítenek filmeket. A Budapest trendi oldalát bemutató tanulmányút programjából nem maradhatott ki az olyan népszerű, egyedi termékeket és háztáji élelmiszereket felvonultató vásárok felkeresése sem, mint a WAMP, a Gouba és a Szimpla piac. A Budapest Essentials fesztiválhoz csatlakozott szórakozóhelyeken, bárokban és romkocsmákban fővárosunk pezsgő éjszakai életébe kóstolhattak bele a résztvevők, akiknek a La Prima Fashion Hotel (Mellow Mood Hotels) és a Hotel Nemzeti biztosított szállást.