Dél-Kínában mutatták be a Liget Budapest projektet

Forrás: MTI

 2019. október 16. 14:53

A dél-kínai Kuangtung tartomány székhelyén található Kuangtung Műszaki Egyetemen mutatták be szerdán a Liget Budapest projektet mint Európa legnagyobb kulturális tematikájú városfejlesztési beruházását.

Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a kantoni egyetem művészeti tanszékének meghívására 150 hallgatónak és akadémikusnak tartott előadást a Városliget megújítása kapcsán a legújabb urbanisztikai és városfejlesztési trendekről.

Térképen a Liget Budapest projekt fejlesztései

Fotó: Liget Budapest

A szakember többek között elmondta, hogy a beruházás mind volumene, mind pedig jelentős turisztikai tömegvonzó hatása miatt komoly szakmai érdeklődést váltott ki világszerte. A projekt részleteit ismertetve elmondta: „megújult zöldfelülettel, új és megújított múzeumokkal, kulturális és szórakoztató intézményekkel, Európa egyik legjobb, kibővített állatkertjével, műjégpályával, gyógyfürdővel, sportpályákkal, modern játszóterekkel, egyedülálló kulturális-rekreációs negyed jön létre Európában. Ez a fajta intézményi és zöldfelületi komplexitás így együtt sehol máshol nem található meg a kontinensen”.

Beszámolt a hallgatóságának arról is, hogy az egymilliárd eurós kormányzati beruházás a KPMG nemzetközi tanácsadó cég gazdasági hatástanulmánya szerint 15 éven belül megtérül, mert egyedi turisztikai vonzerőt jelent majd Magyarországnak.

„A Városligetnek éves szinten 4-4,5 millió látogatója van, ami a beruházás következtében 6,5-7 millióra emelkedhet. Mindez pedig azt jelenti, hogy a Liget Budapest projekt tizenöt éven belül a turisztikai többletbevételek révén, nemzetgazdasági szinten visszahozza majd a ráfordított közpénzeket” – jelentette ki Sághi Attila.