Eger a legélhetőbb vidéki város

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. május 10. 17:18

Érdekes kutatást végeztek az Otthon Centrum munkatársai és a felméréseik alapján Egert találták a vidéki Magyarország legélhetőbb városának. Ennek jelentőségéről május 10-én sajtótájékoztatót tartottak.

A hevesi megyeszékhelyen, a háromcsillagos Senator Házban rendezett találkozón Habis László, Eger polgármestere méltatta a kutatás eredményeit. Hangsúlyozta, hogy a legélhetőbb vidéki város komoly elismerést jelent a település lakóinak, amelyhez az elmúlt években megvalósított fejlesztések nagyban hozzájárultak.

Eger első számú vezetője kiemelte, a belvárosi rekonstrukció fontosságát, a műemlék épületek megújítását, az ipari, a turisztikai fejlesztéseket, továbbá az oktatásban, az egészségügyben és egyéb szolgáltatásokban elért eredményeket.  Az elmúlt időszakban nemcsak Eger, hanem a város környékén levő települések is előbbre léptek. Ennek köszönhetően sokan oda is költöztek. A munkahelyek pedig ezekről a helyekről is jól megközelíthetők.

A nagy múltú Senator Ház az egri vár tövében

Fotó: Mentusz Károly

Emlékeztetett, hogy az egri újdonságok közül ma már egyre többen keresik fel a belvárosban a Végvári Vitézek terét, amelyet Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Kossuth-díjas művész híres szoborkompozíciója díszít, illetve az Eger-patak partján épített kerékpárúton is sokan kerekeznek.

Habis László bejelentette, hogy – más településekhez képest – Egerben viszonylag nagyobb számban élnek és dolgoznak felsőfokú végzettségű szakemberek. Ahhoz, hogy a lakók még jobban érezzék magukat, a jövőben további fejlesztéseket valósítanak meg. Így például a családokat segítve két új óvodát építenek, hármat pedig felújítanak. De javítják a közlekedés színvonalát és utakat is újítanak fel.

Külön is kiemelte az egri turizmus jelentőségét, hiszen évről évre egyre többen látogatnak a hevesi megyeszékhelyre, hogy megismerkedjenek a látványosságokkal és részesei lehessenek a különböző programoknak.  Erre utalnak az idei első negyedév adatai is, miszerint százezer vendégéjszakát regisztráltak. Ez azt igazolja, hogy húsz százalékkal többen érkeztek, mint a tavalyi első negyedévben. 2018 januárjától március végéig több konferenciát és kongresszust is tartottak Egerben, amely hozzájárult a vendégéjszakák számának bővüléséhez. Eközben az önkormányzathoz több idegenforgalmi adó is érkezett. A város iránti érdeklődés az esztendő további részében is várható, miközben a szakemberek erőteljes marketingmunkát folytatnak Eger turizmusának további erősítésére. Bíznak abban, hogy a kormány javaslatára az országgyűlés hamarosan kiemelt turisztikai régióvá nyilvánítja a Mátra-Bükk térségét, amely a további fejlesztéseket segítheti elő.

A polgármester végezetül azt emelte ki, fontosnak tartják, hogy a jövőben Eger és a környékbeli települések népességszáma stabilizálódjon, amelyet az ipar-, illetve a turizmus további fejlesztése segíthet.